reklama

Grilovací sezona začíná. Jak si připravit to nejchutnější maso pod širým nebem

Grilování je na jednu stranu odpočinková aktivita, ale na druhou i trochu věda. Jak ale dosáhnout těch nejlepších výsledků? Absolutním základem jsou dvě věci - dobrý gril a kvalitní suroviny, které na něm připravujeme.

Foto: Shutterstock

Na grilu jde připravit téměř cokoliv - od různých druhů masa až po špízy, tousty, pečivo, a dokonce i zeleninu nebo ovoce. Když se řekne grilování, většina z nás si asi nejdřív představí klasické masové pochoutky.

A ty vylepší marinování, ideálně přes noc. Nicméně i dvouhodinové naložení v marinádě může způsobit zázraky. Před samotným grilováním je ale důležité maso nechat řádně okapat, protože pak nebude marináda téct do ohně, což pak způsobuje nežádoucí kouření a často i zápach.

Aby bylo maso šťavnaté a měkké, nedoporučuje se do něj během grilování zbytečně píchat vidličkou nebo čímkoliv jiným. Každé píchnutí totiž způsobí, že z masa unikají šťávy, a výsledkem pak není pochoutka, ale spíš vysušený plátek.

Nejdůležitější je výběr masa

Sáhněte po kvalitních druzích masa, jako je hovězí svíčková, panenka, drůbeží prsíčka nebo stehýnka. Kvalita masa je základ a zaslouží si pozornost. 

Když vybíráte maso, pamatujte na jednoduché pravidlo: maso s vyšším obsahem tuku, jako je vepřová krkovička nebo žebírka, zůstane na grilu šťavnatější a nemusíte ho tak často polévat. Naopak u libovějších kusů, jako je vepřová panenka, budete muset sáhnout po marinádě častěji, aby maso nevyschlo.

Pokud máte chuť na něco s výraznou chutí, zkuste hovězí nebo ryby. Losos, pstruh, kapr nebo cejn jsou skvělou volbou pro lehký, ale bohatý zážitek z grilování.

Sladké grilovací mámení

Grilování ovšem není jen o mase. Stále populárnější je příprava zeleniny a dokonce i ovoce, které nabízí širokou paletu chutí. Ovoce, jako jsou jablka, hrušky či banány, je skvělé péct nebo dusit v alobalu na nižších teplotách, což z nich uvolní sladkou šťávu a zvýrazní jejich přirozenou chuť.

Jste mistry v grilování, nebo si ještě potřebujete doplnit znalosti? Vyzkoušejte kvíz, který vám napoví, jak na tom jste. 

reklama
Doporučené recepty
    reklama