Dejte sbohem přeslazené kole a udělejte si doma bylinkovou, kterou si děti zamilují
Dopřejte si během horkých letních dnů domácí bylinkovou kolu. Není na tom nic moc složitého, základem je nakoupit klíčové ingredience a dát si čas na přípravu. Výsledkem je výborný a osvěžující nápoj, který si vaše rodina, partner i přátelé zamilují.
Přemýšlíte, čím se během letních dnů osvěžit? Zkuste si doma připravit bylinkovou kolu. Jejím základem je sirup, který vám v lednici vydrží klidně i dva týdny. Jak na jeho přípravu, vysvětluje v pořadu Herbář České televize herečka Kateřina Winterová.
Ingredience:
- 500 ml vody
- 1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva
- 1 limeta, nastrouhaná kůra a šťáva
- 2 pomeranče, nastrouhaná kůra a šťáva
- 2 lžíce sušené kůry z hořkého pomeranče
- 2 lžíce sušených levandulových květů
- 3 velké svitky skořice, rozlámané
- 2 lžičky semínek koriandru
- 3 hvězdičky badyánu
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 500 ml odvaru ze stévie
- 100 g tmavého třtinového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Promícháme vodu, citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy v rendlíku, přilijeme stéviový odvar a vaříme za stálého míchání zhruba jednu minutu. Odstavíme, vmícháme citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu, třtinový cukr a vanilkový extrakt, necháme zchladnout a pak přecedíme. Sirup vydrží v lednici až dva týdny.
Do sklenice nalijeme 100 ml sirupu, dolijeme bublinkovou vodou, přidáme led a můžeme podávat, třeba s plátkem citronu.
Zdroj: Herbář