Roláda z krůtího masa jako lehký oběd pro celou rodinu
Dietní masová roláda, která v sobě spojuje příjemnou chuť hrášku a odlehčenost krůtího masa, je ideální volbou pro rodinné pohoštění. Podívejte se na recept z pořadu Menu pro Emu České televize.
Ingredience
- 1 krůtí prso v celku (cca 1 kg)
- pořádný krajíc včerejšího chleba bez kůrky
- bylinky (bazalka, petrželka)
- 1 vejce z volného chovu
- sůl, pepř
- 2 vrchovaté lžíce méně tučné zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce mraženého hrášku
Postup:
- Nejprve nakrájíme polovinu masa na půlcentimetrové pláty. Zbytek vložíme do mixéru, které později spolu s chlebem, bylinkami, vejcem, olejem, solí, pepřem a zakysanou smetanou rozmixujeme na fáš.
- Vzniklé pláty poskládáme do tvaru obdélníku o velikosti A4. Přikryjeme potravinovou fólií a lehkým poklepáním paličkou nebo válečkem spojíme v jeden kus, který bude sloužit jako vnější obal rolády.
- Do nádoby mixéru vložíme k masu bylinky, střídku včerejšího chleba bez kůrky a rozmixujeme na voňavou bylinkovou strouhanku. Osolíme, přidáme vajíčko a smetanu a promixujeme.
- Přisypeme hrášek a promícháme, aby zůstal v celku, ale rozprostřel se rovnoměrně do nádivky.
- Naklepaný plát lehce osolíme, opepříme a začneme rovnoměrně roztírat fáš v asi centimetrové vrstvě.
- Zarolujeme a oba konce zajistíme kuchyňským provázkem.
- Budeme péct na 160 °C, přibližně hodinu, jenom klasicky na roštu. Potom necháme dobře vychladnout, aby se lépe krájela. Ideálně do druhého dne.