Dospívající se naučili v lockdownu vařit. Tyto palačinky proto zvládnou levou zadní
Omezení, která v posledním roce sužovala naši republiku, měla i svá pozitiva. Děti tak měly možnost se postavit důstojně ke sporáku a osvojit si své kuchařské schopnosti. Naučte je připravit zelené palačinky, které jim budou chutnat.
![](http://cdn.xsd.cz/resize/23bdf89fc6653b2c86d82373172fb19d_extract=115,0,1961,1103_resize=1080,608_.jpg?hash=974485e152be319137677e88f8fc2496)
Přestože omezení, která v souvislosti s příchodem pandemie zasáhla i naši republiku, změnila naše osobní i pracovní životy, jak ukázala on-line sonda projektu Mladý hrdina od Generali České pojišťovny mezi tisícovkou dospívajících, právě toto období v nich podpořilo chuť být samostatnější, což se týkalo i učenlivosti si něco uvařit.
Naučte je netradiční recept na palačinky, ve kterém zužitkujete zbytky z kuchyně nebo jarní rostlinky plné chuti.
Ingredience (15 palačinek)
- nať z mrkve (čím víc, tím líp, příp. ji můžete nahradit špenátem, kopřivami, pampeliškami)
- 2 hrníčky mléka (cca 0,5 l)
- 2 vejce
- 1 lžička oleje
- 1,5 hrnečku hladké mouky
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- 250 g měkkého tvarohu polotučného
- svazek mrkve
- 1 větší cibule
- pepř
- sůl
- tymián
S mrkvovou natí nešetřete, čím víc jí přidáte, tím krásnější barvu palačinky získají. Navíc platí, že i přes výraznou barvu si zachovají jemnou chuť. Mrkvová nať navíc posílí imunitu, jelikož obsahuje vitamín C a také vysoký podíl vápníku a železa.
Postup
- Od mrkve odkrojte natě. Opláchněte je a dejte spolu s mlékem do mixéru. Rozmixujte do tekuté směsi bez zbytků natě.
- Do tekuté směsi přidejte vejce a olej. Vše promíchejte.
- Mouku smíchejte se solí a sodou a postupně ji vmíchávejte do tekuté směsi. Směs vám dobře promíchá mixér, vidlička nebo šlehací metlička. Těsto by mělo být tekuté a bez hrudek.
- Rozpalte si pánev a potřete ji jemnou vrstvou oleje (ideálně mašlovačkou) a nalijte sběračku tekuté směsi.
- Palačinku nechte z jedné strany opéct, pak ji pomocí sběračky otočte na druhou stranu. Palačinku vyjměte z pánve a postup opakujte, dokud nevyužijete všechno těsto.
- Je čas připravit náplň: Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kostičky.
- Na pánev přilijte trochu vody a mrkev na ní poduste (mrkev ideálně přikryjte pokličkou, dušení tím zrychlíte). Až je mrkev měkká, nechte ji vychladnout.
- Mrkev smíchejte s nakrájenou cibulí, tvarohem, solí, pepřem a tymiánem. Můžete přidat i prolisovaný česnek.
- Palačinky servírujte potřené mrkvovou pomazánkou.