BLOG Život podle Karol: Podzimní čočková polévka
Teplému podzimu již nejspíše odzvonilo, čímž nastal čas hustých zeleninových polévek, které naše tělo nejen zahřejí, ale také pořádně prohřejí.
Pravidelně vařím polévku z červené čočky. Ta je na přípravu mnohem rychlejší a celá rodina ji doslova miluje. Tentokrát jsem ale chtěla změnu, tak jsem se rozhodla pro polévku z klasické čočky.
Život podle Karol
Karol Tišerová je zakladatelkou blogu Život podle Karol (http://zivotpodlekarol.bl
Polévky si uvaříme pořádný hrnec, a jelikož by podzimní polévka měla opravdu prohřát, přidáme do ní také čerstvý nastrouhaný křen.
SUROVINY
- 500 g čočky
- 3-4 litry vody/vývaru
- 5 středně velkých mrkví
- 3 středně velké cibule
- 3 velké stroužky česneku
- 5 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
- Hrst majoránky
- Himalájská růžová sůl podle chuti
POSTUP
Čočku si den předem namočíme, abychom ji pak měli uvařenou během chvilky.
Nasekáme si cibuli na jemno a na másle ji necháme zesklovatět. Mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme mrkev.
K zesklovatělé cibuli prolisujeme stroužky česneku a necháme ho chvilku provonět. Následně přidáme nastrouhanou mrkev a čočku. Vše řádně zamícháme a několik minut restujeme, dokud mrkev aspoň trochu nezměkne.
Zalijeme vroucí vodou či vývarem, přidáme majoránku, sůl a vaříme pod pokličkou do měkka přibližně 20-25 minut. Když máme už téměř hotovo, přidáme čerstvý nastrouhaný křen.
Křen je cítit, ale nepálí, takže se nemusíte bát dát polévku malým dětem. A vy, kteří malé děti nemáte, tak s křenem vůbec nešetřete :-).
Přeji dobrou chuť!