reklama

BLOG Markéta v troubě: Vánoční chlebíček

Dneska jsem pekla tento kořeněný chlebíček, který tak úžasně provoněl celý byt skořicí a mletým hřebíčkem, že to úplně navodilo předvánoční atmosféru. Musím se s vámi podělit o recept.

Foto: Markéta Chovancová
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 140 g ořechů
  • 140 g másla
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 4 velké lžíce kakaa
  • 1 lžička citronové kůry
  • 70 g strouhanky
  • ½ kypřicího prášku
  • 1 vršek rumu
  • 6 vajec

Na ozdobu:

  • 200 g hořké čokolády 70%
  • Něco na posypání - sušené ovoce, mandle…

Postup:

Ze všeho nejdříve si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět prošleháme.

Poté mícháme sypké suroviny, tedy rozmixované či pomleté ořechy najemno, strouhanku (lze nahradit pohankovou moukou), pokropíme rumem, půlku kypřicího prášku, skořici, kakao, mletý hřebíček (pomeleme celé hřebíčky v mlýnku na pepř) a citronovou kůru. Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků.

Těsto přemístíme do máslem vymazané a mletými ořechy vysypané formy na srnčí hřbet či chlebíček.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut. Zkusíme špejlí propečenost. Pokud nám peče trouba více, asi po deseti minutách můžeme přikrýt alobalem a dopéct do hotova, aby se moučník shora nepřipaloval a nehořkl, zároveň bude těsto propečené a nevysušené.

Po upečení necháme 5 minut volně stát vytažené z trouby, poté vyklopíme z formy. Polijeme rozpuštěnou čokoládou, případně můžeme libovolně něčím posypat, vhodné je například sušené ovoce či plátky mandlí.

Vánoční chlebíček podáváme nakrájený na plátky, případně můžeme doplnit zakysanou smetanou či šlehačkou.

Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama