reklama

BLOG Markéta v troubě: Na Mikuláše uhlí? Raději černý česnek!

Nedávno mě zaujal článek, který osvětloval fakt, že mikulášská nadílka už dávno není jen pro děti, ale podle průzkumu téměř polovina dospělých v Česku dostává na tento svátek nějaký dárek. Obvykle je balíček složen z vybraných cukrovinek či jiných oblíbených lahůdek a někdy také alkoholu. V tradičním balíčku od Mikuláše dříve nechybělo ani pár kousků uhlí. Proto mě napadlo tuto tradici trochu variovat a místo uhlí přidat černý česnek, který na první pohled opravdu jako uhlí vypadá, ovšem mnohem lépe ho využijete a obdarovaného jistě nakonec mile překvapíte netradiční lahůdkou. Chutná opravdu neobyčejně a prokázány jsou také zdraví příznivé účinky.

Foto: Markéta Chovancová
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Co je to černý česnek?

Černý česnek je v podstatě klasický česnek, který prochází řízeným zráním několik týdnů, při určité teplotě a vlhkosti. Výsledkem je černý česnek, tedy dojde nejen ke změně barvy, ale také chuti, vůně a obsahu látek. Právem se tak řadí mezi superpotraviny. Je ceněn především pro své antioxidační schopnosti, bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky, je také protizánětlivý, antialergický, působí proti obezitě, má také pozitivní vliv na nervový systém a paměť. Je zdrojem mnoha vitaminů, především B6 a C, také obsahuje řadu minerálů, jako jod, draslík, železo, vápník, hořčík, zinek a další. Má také velmi pozitivní vliv na imunitní a kardiovaskulární systém, tedy prospěšný pro srdce a krevní oběh, pomáhá také při respiračních problémech. Množství konzumovaného množství není nijak omezeno, jako prevence se doporučují 1-4 stroužky černého česneku denně. Je také hojně vyhledáván lidmi, kteří trpí na zažívací obtíže spojené s konzumací klasické varianty. Černý česnek totiž nedráždí žaludek, a tak ho můžete přidávat prakticky kamkoliv, využívat veškeré prospěšné vlastnosti a nebát se tak nepříjemných zažívacích obtíží.

Chuť a využití černého česneku 

Chuť černého česneku je opravdu specifická. Spojení umami chuti s lehkou nasládlostí, někdo v něm může najít také podtóny balsamica, lékořice, vanilky, melasy či sušeného ovoce. Velmi těžko se tato chuť popisuje, proto je asi nejlepší ochutnat osobně a najít si v něm to své. Velkou výhodou je také skutečnost, že díky procesu zrání nemá již černý česnek typickou štiplavou chuť a není třeba se obávat ani nepříjemného zápachu po konzumaci.

V kuchyni má všestranné využití, nejlépe se hodí do salátů, pomazánek, k rybám a mořským plodům a těstovinám. Skvělý je ovšem i jako dip či jen tak nakrájený na posypání hotového pokrmu. Výborně se ladí s bylinkami a citrusy, skvěle doplní také variaci sýrů. 

Sehnat ho můžete na specializovaných e-shopech a prodejnách.

reklama
Doporučené recepty
    reklama