Polenta s pórkem
Ingredience:
200 g polenty nebo kukuřičné mouky hrubé
1,5 litru mléka
50 g parmazánu
lžíce másla
slunečnicová semínka
1 pórek
1 červená paprika
ghí nebo máslo
Postup:
- Očistíme a pořádně propláchneme pokrájený pórek. Rozpálíme si pánev a když je horká, tak na ní přidáme trochu ghí nebo másla a také pokrájený pórek. Pórek restujeme dozlatova. Přendáme na talíř a vrhneme se na papriku. Tu si očistíme a pokrájíme na proužky. Do rozpálené pánve ji nasypeme a minutku orestujeme. Musí zůstat stále křupavá. Poté jí stáhneme stejně jako pórek.
- Nyní si připravíme polentu. Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme k varu. Odvážíme si polentu a postupně přisypáváme do mléka, stejně jako když připravujeme krupičku. Polenta bude nejprve řídká, ale po chvilce se zahustí. Jen nezapomínejte míchat. Ať se nepřipálí a neudělají se v polentě hrudky. Pak přisypeme ještě semínka. A také parmazán.
- Nakonec orestovanou směs zamícháme do polenty, dochutíme solí a podáváme. Kdo má rád chilli, tak doporučuji si tak trošku nasypat. Dostane to ten správný šmrnc.
Recept z svetbedynek.cz