reklama

Prošlé potraviny jako pravidlo. Obchodům chybí lidé

Monitoring z Aktuálně.cz pro deník Insider

Brno - Velké obchody v Česku mají kritický nedostatek pracovníků. I to je jednou z příčin, proč se přebalené nebo prošlé potraviny dostávají snáze na pulty prodejen.

Přetížení a špatně placení zaměstnanci obchodů, často doplňovaní krátkodobými brigádníky nebo cizinci, totiž nestíhají kontrolovat vše, co prodejny nabízejí. Od začátku roku objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce desítky kilogramů sýrů nebo salámů s posunutými nebo prošlými daty spotřeby v obchodech po celé zemi. Řetězce pochybení a klamání lidí omlouvají chybami jednotlivých pracovníků, o práci už přišli někteří manažeři prodejen.

Podle Odborového svazu pracovníků obchodu ale situaci v obchodech výrazně zhoršuje nezvládnutá expanze řetězců, které stále otevírají desítky nových obchodů a s tím spojený nedostatek pracovníků. Ten je v některých regionech pod kritickým minimem, situaci zachraňují brigádníci a cizinci.

reklama
Doporučené recepty
    reklama