reklama

Proč je dobré jíst zeleninu?

Zelenina je základním pilířem zdravého stravování, a to nejen proto, že má nízký obsah kalorií, ale je bohatá na vitamíny a minerály. Zelenina má taktéž velký vliv na střevní mikrobiom, a proto vám v následujících řádcích prozradíme, proč je nezbytnou součástí jídelníčku.

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Foto: komerční článek

Salátové zálivky Fermato dodají salátům skvělou chuť

Pokud přemýšlíte nad tím, jak vlastně zeleninu zařadit do jídelníčku, není nic jednoduššího než si připravit nějaký salát. Současný trh však nabízí různá dochucovadla, ba dokonce i salátové zálivky, s nimiž přidáte i obyčejnému salátu nový rozměr chuti.

Velice oblíbené jsou salátové zálivky Fermato, a to konkrétně fermentované rajčatové omáčky, s nimiž se naučí jíst zeleninu i pánové a děti. Proč je pro základ takové zálivky zvoleno právě rajče? Důvodů je hned několik. Rajče je totiž zdrojem antioxidantu lykopenu, s nímž jsou spjaty různé zdravotní benefity, včetně snížení rizika srdečních onemocnění.

Se salátovými zálivkami ochutíte jakýkoliv salát, ale také zmíněnou omáčku použijete jako dip pro zeleninu, marinádu na maso a podobně. Využití je vskutku všestranné. Celé rodině naservírujte chutný salát, po němž se bude každý člen domácnosti olizovat.

Jaké jsou výhody zeleniny?

  • Zelenina je hlavním zdrojem mnoha esenciálních vitamínů, minerálů, včetně vitamínu C, draslíku, vápníku a železa.
  • Nutriční hodnota vás taktéž nadchne, neboť zelenina jako taková má minimum kalorií, zato ale spoustu živin, a proto se doporučuje i během redukčních programů.
  • Vláknina slouží pro správnou funkci trávicího systému a pomáhá předcházet zažívacím problémům. Vláknina je nedílnou součástí každé zeleniny.
  • Spousta druhů zeleniny má v sobě antioxidanty, jež chrání tělo před volnými radikály a podporují celkové zdraví.
  • Zelenina, a to především listová zelenina, rajčata a brokolice, mají pozitivní dopad na zdraví srdce, protože obsahuje vitamíny, minerály a potřebnou vlákninu.

Jakou zeleninu byste měli jíst?

Z listové zeleniny byste měli jíst především špenát, ledový salát, kapustu, rukolu a mangold, z kořenové zase mrkev, řepu a sladké brambory. Oblíbíte si i plodovou zeleninu, a to hlavně rajčata, papriky, okurek a lilek. Přínos v jídelníčku budou mít i brambory či kukuřice. Samozřejmě nezapomeňte na brokolici, květák či křen. Občas si udělejte salát z dýně a přidávejte do salátů cibuli, česnek, pórek a šalotku.

Zelenina je nejen zdrojem nezbytných vitamínů a minerálů, ale také klíčovým prvkem pro podporu střevního mikrobiomu díky obsahu vlákniny. Kombinací různých druhů zeleniny v jídelníčku můžete podpořit rozmanitost střevního mikrobiomu. A s pomocí salátových zálivek od Fermato můžete snadno zařadit více zeleniny do vyváženého jídelníčku a užívat si její výhody plnými doušky.

Buďte kreativní, experimentujte s různými kombinacemi a konzumujte konečně zdravou a chutnou zeleninu, a to ideálně každý den.

reklama
Doporučené recepty
    reklama