Nové nudle - spása všech, kdo chtějí zhubnout!
Dopřát si plný talíř oblíbených těstovin, a nepřibrat? Sen mnoha jedlíků se teď stane skutečností!
Dopřát si plný talíř oblíbených těstovin, a nepřibrat? Sen mnoha jedlíků se teď stane skutečností!
Špagety a nudle, které mají ani ne třetinu ( 28%) energetické hodnoty ve srovnání s běžnými těstovinami, jsou totiž místo ze škrobovin složené především z proteinů, tedy z bílkovin. Konkrétně z vaječného bílku, obohaceného vlákninou ze sóji.
Kde a kdy je koupíme?
Tyto nové nudle jsou ideální při redukčních dietách, bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokou hladinou cholesterolu Neobsahují lepek a jsou tedy vhodné i pro bezlepkovou dietu. A co víc, jsou chutné! Snadno nahradí jedno hlavní jídlo a poskytují zdroj důležitých živočišných bílkovin.
Že byste si je dali k obědu už zítra? O žhavé novince se začalo mluvit na přelomu roku, ale nyní se už v nejbližších týdnech skutečně chystá zaútočit na pulty prodejen.
Podle ing. Milana Houšky, CSc z českého Výzkumného ústavu potravinářského, kde budoucí nudlový hit vznikl v osvědčené vývojové „dílně" proslulého objevitele nových druhů potravin Karla Kýhose, mohli bychom si na nich pochutnat už zhruba za měsíc, počátkem března.
Potvrdila to také Dana Relichová za firmu Svoboda, která spustí jejich výrobu. Tyto úžasné nudle by měly být snadno dostupné, protože firma dodává své výrobky do velkých potravinářských řetězců. Nebudeme se tedy muset za nimi honit někam do prodejen zdravé výživy!
Proč jsou bílkoviny tak důležité?
Bílkoviny zpomalují trávení, takže prodlužují pocit sytosti. Stabilizují tím i hladinu krevního cukru, což opět vede k menšímu pocitu hladu. Obsažená energie se navíc neukládá do energetických zásob v organismu.
Nedávný průzkum prokázal, že české ženy obecně přijímají málo bílkovin, obzvlášť, pokud se pokoušejí "držet linii". Výsledkem je, že jedí velmi málo, ale přitom se jim nedaří zhubnout. A pokud ano, pak hlavně svaly, a nikoli tuk. Pokud se při dietě konzumuje nedostatek bílkovin, organismus rozkládá vlastní svalstvo, aby bílkoviny získal.
Nejhorší však je, že se tak postupně zpomaluje metabolismus, tedy rychlost spalování. Naopak při dostatečném příjmu bílkovin se svalstvo zachovává a spalování se pomocí bílkovin zrychlí. Proto se proteinové diety těší stále vyššímu zájmu hubnoucích.
Tzv. proteinové nudle na bázi bílkovin tak mohou významně mohou přispět k racionální výživě v mnoha ohledech, a rozšíří možnosti redukčních diet.
Další tip pro dietující mlsouny
Toužíte po chipsech, ale neodvažujete si je dát? I tady se objevilo nové české řešení. Místo z brambor (330 kJ/ 100g) si dejte chipsy ze zeleniny - z celeru (140 kJ,) a červené řepy (100kJ).
Můžete je mít s různými příchutěmi - balsamiko, provensálské bylinky a nejnověji také mořská sůl. Fakt je, že i v nich jsou sacharidy a olej na smažení jim (nám) také nikdo neodpáře, ale přesto jsou zdravější alternativou. Tím spíš, že výhody zeleniny tak využijí ti, kdo by ji jinak nevzali do pusy.
Červená řepa díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů přispívá k posílení imunitního systému, regeneraci organismu, podporuje růst tkání, trávicí a srdeční činnost. Pozitivní účinky byly prokázány také při prevenci a léčbě nádorových onemocnění, nebo v těhotenství.
Celer v sobě ukrývá dokonce víc vitaminu C než citron a celý komplex vitaminů skupiny B, důležitých pro zdravou kůži, nehty a vlasy, správnou funkci jater a střev a ochraňujících organismus před psychickou únavu, stresem a depresemi. O jeho afrodiziakální síle věděli už staří Egypťané, celer je ale také účinnou zbraní proti bakteriím a mykózám, funguje jako přirozený detoxikant organismu. Navíc snižuje hladinu krevního cukru, což ocení zejména diabetici a lidé trpící vysokým tlakem.
zdroj:
www.obesity-news.cz
www.odbornehubnuti.cz
www.chipspraha.cz