Nakrmte oči. Jídlo ovlivňuje rozvoj očních vad
Mrkev je dobrá na oči, říkaly už naše babičky. Ale co ještě víme o vlivu stravy na náš zrak?
Mrkev je dobrá na oči, říkaly už naše babičky. Ale co ještě víme o vlivu stravy na náš zrak?
Pravda je taková, že jídlem můžeme ovlivnit hodně. Dokonce i tak běžné oční choroby, jako je krátkozrakost, šedý zákal a s věkem spojená degenerace sítnice (ARMD).
Ze sladkého je krátkozrakost
Všeobecně jsou důležité zejména antioxidační vitamíny A, C a E. Nacházíme je v čerstvém ovoci a zelenině - nejvíce v pomerančích, kiwi, grapefruitech. meruňkách, rajčatech, mrkvi, špenátu a fazolích. Obsahují je také ořechy, obilné (i jiné) klíčky a vajíčka.
Studie naznačují, že děti s nadměrnou konzumací pečiva a cukrovinek mají častěji krátkozrakost. Na vině je zvýšená hladina inzulínu vzniklá zvýšeným přísunem cukru.
Proto se doporučuje konzumovat přirozenou stravu složenou hlavně z čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnných obilnin a semen, s co možná největším podílem stravy syrové.
Jeden pomeranč proti zákalu
Šedý zákal postihne každého třetího obyvatele ČR. Je však podle výzkumů o 60% méně častý u lidí, kteří po dobu 10 let užívali vitamin C a E - stačí dávka odpovídající jednomu pomeranči denně (75 mg/ den).
Při řešení šedého zákalu mají operace vynikající výsledky, ale je třeba žádat žlutou čočku s ochranným filtrem před škodlivým modrým zářením. Obvykle je za ni nutné připlatit, ale na klinikách NeoVize a DuoVize je zdarma. "Přišlo by nám nedůstojné vybírat peníze za něco, co dle našeho názoru patří ke světovému standardu ve vyspělých zemích," říká primářka kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová.
Vybírejte podle barvy
Riziko stařeckých změn sítnice můžeme snížit karotenoidy. Tyto přírodní antioxidanty se vyskytují v rostlinách jako fotosyntetická barviva, která dodávají ovoci a zelenině jejich sytě červenou, oranžovou nebo žlutou barvu.
Jde především o lutein, antioxidant obsažený v mangu, brokolici, borůvkách, v kapustě a cizrně, a o zeaxantin, antioxidant obsažený v brokolici, kukuřici, hlávkovém salátu, mandarinkách, pomerančích a ve vejcích.
Všeho moc škodí
Velké studie ukázaly, že vysoké dávky vitaminu A, C (5x více než v běžné potravě), E (13x více než v běžné potravě), beta karotenu, zinku (5x více než v běžné potravě) a mědi mohou omezit vznik a zastavit rozvoj stařeckých změn sítnice.
POZOR! Tak vysoké dávky mohou mít nežádoucí účinky na zbytek těla: U kuřáků karoteny zvyšují riziko rakoviny plic a vysoké dávky vitaminu C mohou být nepříznivé pro ledviny.
Potravinové doplňky s antioxidanty proto užívejte, pokud
-je vaše strava je chudá na čerstvé ovoce a vitaminy
-máte poruchy vstřebávání vitaminů
-vám to poradí váš lékař
-pokud již máte zjištěny stařecké změny oční sítnice.