Proč máte stále hlad: Může za to spánek i žízeň
Máte pocit, že hlad přichází čím dál rychleji? Vypozorovali jste, čím to je? Chce to trochu změnit nejen jídelníček, ale celkový životní styl.
Co ovlivňuje pocit hladu? Proč k někomu přichází až za hrozně dlouho, zatímco jiný má pocit, že je hladový už hodinu po obědě? Odpověď je složitější. Hraje roli, zda máme vyvážený jídelníček, dále stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny a fyzická aktivita jedince.
"Důvodem může být i špatná hydratace organismu. Právě proto doporučuji při prvním pocitu hladu nejprve vypít tři deci vody a chvíli počkat. Pocitem hladu nám dává tělo najevo, že mu něco chybí a v první řadě to mohou být právě tekutiny," vysvětluje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.
Jestli se chcete vyhnout pocitu hladu, určitě si dejte pozor na dlouhé pauzy bez jídla a pití.
Raději se vyspěte
Při nedostatku spánku může cítit zvýšený pocit hladu. Jakmile máte narušený spánkový režim a tělo se dostatečně neregeneruje, začne se zvyšovat hladina ghrelinu, to je hormon hladu, a zároveň se snižuje hladina leptinu, hormon sytosti.
Mohou za to i sacharidy. Otázka je, jaké sacharidy a jaké množství. Jestli jednoduché jako například řepný cukr, ovocný cukr, nebo komplexní, které jsou obsaženy třeba v bramborách, rýži. Především u těchto potravin je důležité si hlídat glykemický index, který nám ukazuje, jak rychle stoupne hladina cukru po požití určité potraviny.
Pozor na hladinu cukru v krvi
Jakmile nám rychle stoupne hladinu cukru, tělo reaguje tím, že rychle vyloučí inzulín a zákonitě nám posléze pak hladina cukru rychle klesne a tím se opětovně dostavuje pocit hladu. Tento stav se dokola opakuje, především u lidí, kteří často mlsají sladkosti.
Pozor na alkohol a nedostatek bílkovin
Po požití alkoholu opět rychle stoupá hladina cukru a následně se dostavuje pocit hladu, je to podobné jako při konzumaci sladkých jídel.
Bílkoviny naopak patří k základním živinám, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu, navíc patří k potravinám, které snižují glykemický index jídla a udržují delší pocit sytosti. V případě, že máme v jídelníčku nevyvážený obsah bílkovin, naše tělo po nich volá pocitem hladu.
Jídlo si raději vychutnejte
Ideálně bychom měli každé sousto důkladně rozžvýkat a to zhruba jednadvacetkrát. V případě, že jídlo rychle zhltneme, našemu mozku dojde signál z trávicí soustavy, že jsme něco snědli daleko později, a může hrozit riziko, že se člověk začne "dojídat".
Jezte dle plánu
Nepravidelná strava s delšími pauzami mezi jídly nás dožene až k vlčímu hladu, většinou večer, kdy už máme klid a neubráníme se obrovské porci, kterou už naše tělo nespálí a naopak uloží do "zásob" v podobě tuku. Nepravidelným stravováním máme nestabilní hladinu cukru v krvi. Ideálně si proto jídlo rozložte to pěti až šesti porcí za den. Tím se vyhnete vlčímu hladu a konzumování objemných porcí.