Ne jen bílé nebo červené. Ale ledové či slámové
Jdete na víno? Neobjednávejte jen bíle nebo červené. Zkuste víno ledové nebo slámové.
Bílé nebo červené? To bývá nejčastější otázka při objednávání vína. Ale co to zkusit jinak: Ledové nebo slámové?I tak lze překvapit partnera nebo kamarádky, s nimiž se jde na víno. Prostě ukázat, že i žena může být someliérka = začátečnice.
A kdy jindy se bavit o ledovém víně, než v okamžiku, kdy teploty klesají hlouběji pod nulu. Přesně takové podmínky ledové víno vyžaduje. Musí být mínus sedm stupňů Celsia a méně, a hrozny nesmějí za celou dobu rozmrznout. Kolik mužů - vinařských expertů toto ví?
Existuje červené ledové víno?
Chcete-li ho dostat úplně, položte mu ještě jednu „zákeřnou" otázku: „Miláčku, myslíš, že existuje červené ledové víno?" Zřejmě od boku (tedy pokud to není skutečný vinař) vypálí: „Ale kdeže. Taková vína, ať ledové nebo slámové, jsou bílá." A máte ho. Přednáška může začít: „Víš jak to je doopravdy? Ale samozřejmě že taková kvalitní sladká vína existují i červená. Jako první je u nás vyrobil pan Marcinčák v roce 2002. A nyní patří s ledovými a slámovými víny mezi nejlepší v republice. Vždy ročně jich vyrobí přes pět tisíc lahví."
Degustace v Mikulově
No a pak už nezbývá než „věc" dotáhnout do úplného konce. „Příští víkend vyrážíme. Všechno uvidíš in natura a také ochutnáš. Domluvila jsem totiž degustaci u Marcinčáků v Mikulově." Ideální řešení: všechno při ruce, takže prohlídka vinic, sklepů a za rohem bydlení v krásném hotelu s vyhlášenou kuchyní.
A stačí vytáhnout ještě jeden trumf, protože výročí seznámení či svatby se blíží. „Už jsi někdy viděl, jak se ´vyrábí´ slámové víno?" To teprve bude koukat. Znamená to ještě na jednu cestu do Mikulova, kdy již, či vlastně naopak, ještě nemrzne, a sklízejí se jen absolutně zdravé hrozny. Na tom by nebylo nic divného, ale ony se ukládají do vzdušných prostor na slaměné lože. „A odtud název slámové, víš?"
„Ano, ledová či slámová vína se hodí ke svátečním příležitostem a k nevšední tabuli," říká mikulovský biovinař Petr Marcinčák a doplňuje: „Pokud se něco tak výjimečného na stole objeví, bude to krásný bonbónek a muž to jistě cení jako dokreslení neobvyklé atmosféry večera."
Více info na: http://marcincak.cz/
http://www.hotelmarcincak.cz/cs