Podnikání v duchu návratu k tradicím
Snad každý kout České republiky se pyšní nějakou typicky svou tradicí. Rozhlédněte se a uvědomíte si, že jedno město se pyšní tradicí textilní výroby, jiné keramikou, na opačném konci země třeba sklářstvím, jinde pro změnu vinařstvím či lihovarnictvím, a na mnoha místech i různými lokálními kulinářskými výtvory.
Snad každý kout České republiky se pyšní nějakou typicky svou tradicí. Rozhlédněte se a uvědomíte si, že jedno město se pyšní tradicí textilní výroby, jiné keramikou, na opačném konci země třeba sklářstvím, jinde pro změnu vinařstvím či lihovarnictvím, a na mnoha místech i různými lokálními kulinářskými výtvory.
Zdaleka samozřejmé ale není, že se v daném místě nebo regionu najde někdo, kdo dokáže často stovky let starou tradici vzít za svou, oživit ji, vtisknout do ní svůj rukopis a dál ji úspěšně rozvíjet.
Naštěstí ale existují dobré příklady...
...potvrzující, že úsilí a opravdová láska k řemeslu mohou vést k úspěchu. A mohou být impulsem a inspirací pro ty, kdo zvažují, kterým směrem se v podnikání vydat.
Chcete se dozvědět více o projektu Život nápadům?
Když se daří perníku
Jedním z příkladů, které víc než dobře prokázaly svou životaschopnost, je rodinná firma, která vyrostla na Pardubicku a za níž stojí Jarmila Janurová. Pod zkratkou JaJa nehledejte nic jiného, než synonymum pro Pardubice - perník. Jarmila Janurová stavěla na své dlouholeté praxi ve státním podniku vyrábějícím perníky:
„Výroba perníku se soustředila jen na několik druhů drobných perníčků polévaných cukrovou polevou, nebo lepených marmeládou a polévaných čokoládovou polevou. Přestože jsem neměla zkušenosti, začala jsem s výrobou zdobeného perníku." A dařilo se! Krok za krokem sbírala zkušenosti, ověřovala postupy a různé receptury, postupně zapojila celou rodinu a k ní další zaměstnance.