reklama

Co ještě nevíte o sezonním ovoci: Připravte si meruňkovou masku nebo broskvovou salsu

Švestky

  • Švestky patří k ovoci pozdního léta, ale jejich sezona při vhodných podmínkách začíná už ve druhé polovině července.
  • Plody jsou významným zdrojem vitaminu C, dále vitaminů skupiny B a vitaminů E, K, A. Krom toho jsou bohaté i na některé minerály, například draslík, fluor, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek. Významný je také podíl vlákniny.
  • Podporují tvorbu krve a starají se o zdraví vlasů, nehtů, zubů a kostí. Ve větším množství mohou působit jako projímadlo. Jsou významným antioxidantem, zpomalují degenerativní procesy v těle, mají nízký glykemický index, pomáhají kontrolovat hladinu krevního cukru a snižují riziko cukrovky II. typu. Mají dobrý vliv na zdraví mozku a zabraňují poškození mozkových buněk.
  • Švestky mají bohaté využití v kuchyni. Chutné jsou jak samotné plody, tak nejrůznější švestkové moučníky, osvědčená je kombinace švestky a máku. Výtečné jsou i švestkové knedlíky. Ze švestek se vaří povidla, kompotují se (v Asii rovněž nakyselo), jsou dobrým základem pro omáčky k pečenému, grilovanému nebo uzenému masu, báječně chutnají také se zvěřinou. Plody se obvykle i suší. V Asii je pak oblíbené švestkové víno.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama