reklama

Co je opravdové mléko

Zapamatujte si jednoduchou poučku: platí, že čím kratší je trvanlivost mléka, tím je mléko kvalitnější, říká Aleš Kojetín z farmy Struha

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.
Sklizeno, biopotraviny
Sklizeno, biopotraviny | Foto: Sklizeno
Co je šetrná pasterace a jak se pozná jogurt se "zdravými" bakteriemi? | Video: Sklizeno

Můžete si vybrat. Buď budete mít skutečně kvalitní mléko plné živin, ale vydrží vám jen pár dní. Nebo budete mít slovy farmáře Aleše Kojetína dokonale sterilní bílou vodu, která se nezkazí ani po roce stání na kuchyňské lince, ale která má zabité veškeré bakterie - jak ty dobré pro naše trávení, tak ty špatné. Nic mezi tím neexistuje. A v tom právě spočívá rozdíl mezi krabicovým mlékem koupeným v supermarketech, která jsou ošetřená metodou UHT, vysokou pasterizací a homogenizací a mezi těmi, která koupíte v síti prodejen Sklizeno.

Tady se totiž snaží využívat té nejšetrnější možné metody ošetření mléka. Jde o krátkou, minutovou pasterizaci při teplotě 72 stupních Celsia. V mléce to spolehlivě zničí škodlivé bakterie a případné parazity, ale zachovají se další živiny. To znamená, že z takového farmářského mléka si mimo jiné můžete doma snadno vyrobit čerstvý jogurt podle vlastního receptu.

"Chceme v našich prodejnách prodávat mléko, které má co nejblíž tomu, co byli zvyklí pít naši rodiče a jejich rodiče," říká autor kodexu sítě Sklizeno David Kukla. Sklizeno se snaží nakupovat hlavně od farmářů, bio výrobců, ale i od konvenčních firem, které ovšem dodrží požadované šetrné ošetření mléka. "Pro zdraví je vždy lepší pít mléko s živinami prospěšnými pro naše trávení, než používat obarvenou mrtvou vodu. Tu bych doporučila možná jen do koupele pro zvláčnění pokožky," říká praktická lékařka Marta Hazuchová.

reklama
Doporučené recepty
    reklama