Cikánská omáčka, soudní evergreen
Pikantní omáčka, velmi ostrá. Stejně jako spor, který o ni už léta vede největší česká konzervárenská firma Hamé Babice.
V této chvíli už přitom Hamé nesoupeří s jinými firmami, bojuje o novou registraci značky.
Po dlouholetých sporech, do nichž se zapojilo několik firem, ji totiž Úřad průmyslového vlastnictví zcela vymazal.
"Omáčku jsme vyráběli tři roky a pak jsme po upozornění Hamé změnili její název," potvrdila Aktuálně.cz Rita Charvátová z firmy Kand, která nyní nabízí Živáňskou omáčku.
Naopak Heinz se začal soudit, zvítězil - a paradoxně dnes v Česku "cikánskou" neprodává. "Spor s Hamé jsme vyhráli, ale náš dodavatel v Holandsku Omáčku po cikánsku přestal vyrábět," vysvětluje Monika Machová, předsedkyně představenstva.
Přes totožný úspěch u soudu skončila s výrobou také největší potravinářská firma Nestlé. "Rozhodli jsme se inovovat sortiment a nabízet atraktivnější chutě, i když soud potvrdil správnost našeho přístupu," uvedl mluvčí Martin Walter. Právě Nestlé navrhla značku vymazat a soud jí vyhověl.
Hamé však známou značku ztratit nechce. "Soud uznal jídelní lístky restaurací a kuchařské knihy jako argument, že jde o obecné označení a ne o ochrannou známku. V případě restaurací a kuchařek se přitom jedná o zcela odlišný produkt a trh," argumentuje generální ředitel firmy Leoš Novotný: "Budeme se dál soudit, označení se stalo příznačné pro studenou omáčku, kterou vyrábíme my."