Na cestách: Kde vznikl legendární zimní nápoj bombardino?
Legendární nápoj, který na svahu zahřeje víc než šála a rukavice, už se dávno nepije jen v italských Alpách, kde vznikl.
Ještě před pár lety jsme tradiční žlutý drink s kopcem šlehačky pili jen v Itálii, byl synonem zimní dovolené v Alpách. Dnes už si ho můžete dát i ve Špindlu a prodává se dokonce i na vánočních trzích ve městech. Za 41 let své existence si zkrátka zajistil obrovskou oblíbenost.
Základem tohoto drinku je vaječný koňak, který se mísí s alkoholem a šlehačkou. Ve všech svých podobách vám bombardino prohřeje každou buňku v těle, a to nejen díky silnému alkoholu, ale i horké teplotě, za které je servírován. Ochutnat můžete varianty Pirate (vaječný koňak s rumem), Scots (vaječný koňak a whiskey) nebo Calimero (vaječný koňak a espresso).
Jak to začalo?
Všichni asi tuší, že původ tohoto drinku sahá do italských Alp. Málokdo ale ví, že bombardino pochází přímo z italského Livigna. Legenda praví, že před 41 lety seděli v horské chatě Mottolino čtyři přátelé a uvažovali nad drinkem, který by je pořádně zahřál.
Po několika experimentech umíchali horký nápoj z mléka, brandy a vaječného koňaku, který podávali ještě za tepla. Když drink vyzkoušel jeden ze zákazníků, zahlaholil nadšeně: "Accidenti! È una bombarda!" A bombardino bylo na světě.
Od té chvíle se jeho popularita šířila bleskovou rychlostí napříč italskými lyžařskými resorty a po několika letech se nápoj začal vyvážet i do zahraničí. Nadále však zůstává místním symbolem a nejpoctivější bombardino podle staré receptury umíchají právě v jeho rodišti – Livignu, které dnes patří mezi nejluxusnější resorty, disponuje 115 km profesionálních sjezdovek a specializovanou freeride zónou.