Berlín: Kam na zdravou snídani i veganské zmrzliny
Německá metropole žije nespoutaný život plný inspirace i bezbřehých kreativit, které používá i na lahůdky na talíři. Takže kde v Berlíně hledat podniky, který inspirují i zasytí?
Tenhle malý volnomyšlenkářský ostrůvek na severu Německa miluje dlouhé snídaně, které se hlavně o víkendu protáhnou až do oběda. Také si ujíždí na všem, co obsahuje přírodní ingredience plné energie, živin a vitamínů. Nebo kreativně spojuje gurmánské tradice nejrůznějších kultur, které tu našly nový domov, ve zbrusu čerstvou a chutnou novinku.
Právě tady ochutnáte kombinace jako nikde na světě. Kde je hledat a najít?
Je libo ke snídani panini s domácím hummusem nebo bruschettu s grilovanou zeleninou? Italsko-turecké bistro Barini v Neuköllnu se hrdě rozkračuje mezi dvěma rozdílnými světovými kuchyněmi, aby ukázala jejich smysluplné setkání na talíři. Zajímavým prolnutím je také podnik v centru města, brooklynská pobočka House of Small Wonder, která i během dopoledne servíruje americké lahůdky v japonském stylu.
Vynikající brunche, které ocení především vegani a vegetariáni, nabízí během dopoledního bufetu v prenzlauerbergském Café Morgenrot nebo proslulá turecká restaurace Morgenland, která je pro víkendové brunche jako dělaná. Sladká rána začnete milovat díky Le Bon v Kreuzbergu. Nabízí tu totiž třeba palačinky z granoly a s karamelizovaným banánem a chilli-čokoládovým mandlovým máslem. V kavárně 19 grams v Mitte se zase dokáží vášnivě rozpovídat o své nabízené pražené kávě i způsobech podávání. A dělají tu asi to nejlepší capuccino s ovesným mlékem ve městě. Trochu asijské romantiky prožijete ve wilmersdorfském Shaniu’s House, kde se zásadně podávají autentické čínské snídaně.
Pro ranní opozdilce má Berlín vždycky řešení. Najdete v něm totiž podniky, které mají v nabídce snídaně 24 hodin denně. Například ve Schwarzes Café v Charlottenburgu dostanete míchaná vajíčka nebo müsli i klidně ve tři ráno. A chcete-li zakusit, co skutečně snídají Libanonci, zajeďte si do podniku Big Bascha v Moabitu a objednejte si Musabahu, tedy horkou cizrnovou kaši s olivovým olejem a petrželí. I když se vám může zdát, že tuhle pochoutku do sebe hned po ránu dostat nemůžete, věřte, že vás dokáže zasytit na celé dopoledne zcela vydatně.
Pokud byste si ale raději chtěli dopřát něco extra zdravého a vydatného, zamiřte do The Bowl. Podávají tu třeba ke snídani amarantové kaše s kokosovým mlékem s konopnými semínky nebo chia puding s červenou řepou a kešu krémem s vrstveným ovocem.
Hodně oblíbené víkendové brunche se pořádají v kryté tržnici Markthalle Neun v Kreuzbergu nebo v Arminius Markthalle v Moabitu, které se v posledních letech staly živým místem pro přátelská setkání nejen nad šálkem výborné kávy.
Od dubna se také otevírají zmrzlinárny, kterých je v Berlíně, troufám si tvrdit, asi nejvíc na jeden metr čtvereční ve střední Evropě. Velkým oblíbeným hitem jsou zde mražené lahůdky z vlastní výroby a ze skutečného ovoce, bez přidaných konzervantů nebo barviv. Vymýšlí se nejrůznější kombinace, které jste s velkou pravděpodobností ještě nikdy neochutnali. Třeba šafránová zmrzlina s příchutí pomerančových květů nebo se 75% čokoládou z kozího mléka a špetkou soli (tu prodávají v biokvalitě v Eisboxu v Moabitu). Nebo v přímo prodejně Paletas, jejichž zmrzlé výrobky na dřevěné tyčce najdete po celém Berlíně, nabízí třeba jahodolimetkovou nebo malinovocitrónovou.
Svou skutečně domácí výrobou, kterou musíte ochutnat, se pyšní třeba i Leck Mich v Schönebergu nebo zmrzlinářská patisserie Hokey Pokey v Prenzlauerbergu. Za nejstarší zmrzlinárnu ve městě se považuje Eiscafé Monheim ve Wilmersdorfu a stále si drží pověst jedné z nejlepších v západním Berlíně. A jakmile objevíte Kontor Eismanufaktur v Prenzlauerbergu, který začala jako první vyrábět a nabízet veganské zmrzliny včetně waflí, objevíte kouzlo zmražených lahůdek i bez obsahu žloutků, mléka či smetany.
A ještě než odjedete z Berlína pryč, měli byste ochutnat černou vanilkovou zmrzlinu z nové dílny Black Poodle Ice Cream Club nebo skvosty z korejské kavárny Gong Gan v Prenzlauerbergu, ve které můžete ochutnat zmražený kopeček z červených fazolek adzuki a rýžového koláče s obilným posypem.