Svíčky mohou i škodit: Jak poznat tu kvalitní?
V redakci máme hromadnou libůstku: milujeme svíčky, zkoušíme stále nové a pak jedna druhé sdělujeme dojmy. A o ty se dnes chceme podělit i s vámi.
Co vlastně znamená, když se řekne kvalitní svíčka? Kterým se raději vyhnout, a kde naopak sehnat z přírodních surovin vyrobenou svíčku? Na všechno máme odpověď.
Před nákupem svíčky je ideální se předem informovat o tom, co obsahuje svíčka a co obsahuje knot. Vyhněte se svíčkám vyrobeným z parafínu. Ten se totiž získává pomocí rafinace surové ropy.
Hořením takové svíčky se uvolňuje do vzduchu benzen a oxid uhličitý, tudíž zdraví příliš neprospívá. Mezi nejkvalitnější svíčky patří ty, které jsou vyrobeny ze sójového nebo včelího vosku. Jsou vyrobeny z trvale udržitelných zdrojů, biologicky rozložitelné a zdraví neškodlivé. Sójový vosk mimo jiné hoří až o padesát procent déle než parafín, takže za takovou svíčku zaplatíte sice více, ale také vám podstatně déle vydrží.
Jak správně zacházet s vonnou svíčkou?
1) Knot udržujte stále v délce tří až pěti milimetrů.
2) Nejrovnoměrněji vypálíte vonnou svíčku, aniž by se v ní udělal "tunel" tak, že necháte vždy rozpustit vosk až ke kraji sklenice. Tak se z vosku vytvoří hladina, která uvolňuje vůni nejintenzivněji, a svíčka se nespotřebuje tak rychle.
3) Pokud se objeví kouř nebo černá houbička na konci knotu, sfoukněte plamínek, zastřihněte knot, odstraňte jeho spálené zbytky a znovu svíčku zapalte.
4) Svíčku nedoporučujeme pálit déle než čtyři hodiny v kuse. Ideální je nechat ji ještě dvě hodiny vychladnout.
Tak teď už znáte návod, jak maximálně ocenit tu nejkvalitnější svíčku - až tedy budete nějakou vybírat coby vánoční dárek, myslete na to, a obdarovaného případně také informujte.