reklama

Tipy, které zkrátí čas strávený v kuchyni

Tipy, jak urychlit nákup, přípravu i vaření. Není důvod trávit v kuchyni zbytečně moc času.

Foto: Thinkstock

Nepatří vaření mezi vaše oblíbené činnosti a rádi byste svůj volný čas věnovali raději sobě nebo rodině? V kuchyni naštěstí nemusíte trávit hodiny. Chce to jen správnou organizaci kuchyňské linky a zvolit vhodné postupy. Jak na to?

Domácí jídlo je sice levnější, ale zkuste si spočítat, jak dlouho každý den trávíte přípravou snídaně, pokud jste doma i oběda, a večeře. Přitom byste mohli zajít na masáž, na výstavu nebo s dětmi vyrazit na procházku.

Nová kuchyně

Pokud jste ve fázi, kdy plánujete novou kuchyň, už tehdy myslete na úsporu času. Rozmístění pracovní plochy je velmi důležité. Středobodem kuchyně je sporák, který by měl disponovat alespoň jednou plotýnkou s vysokým výkonem, aby bylo jídlo rychleji hotové. Hned vedle pro úsporu času umístěte dřez a myčku.

Doporučujeme: Jak rychle oloupat vařené brambory či vejce?

Při uspořádání kuchyně si představte, že přijdete domů s nákupem, který dáte do lednice. Pak následuje příprava, kdy začínáte s opláchnutím či případným čištěním suroviny, zpracování, vaření a servírování. Projděte si kuchyní a zkuste si tyto činnosti po sobě. Pomůže vám to s rozhodováním, kam umístit lednici, dřez, troubu a kde potřebujete největší pracovní plochu, abyste se co nejméně při práci naběhali.

Plánujte dopředu

S přípravou jídla souvisí i nákupy, které mohou zabrat i několik hodin. "Věc, která skutečně a efektivně zrychlí přípravu jídla, je plánování menu a nákup surovin podle jídelníčku," doporučuje Tomáš Konopka, manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Nemusíte jídelníček vyvěšovat rodině na nástěnku, jako v českém filmu Pelíšky, ale pro svou představu si jej sepište. Můžete tak nakoupit vše potřebné už dopředu a zohlednit i fakt, že v ten a ten den musíte zajet pro děti na kroužek, nebo vás čeká trénink ve fitku. Navíc ušetříte peníze. Studie jasně prokazují, že pokud vyrazíte na nákup bez seznamu potřebných surovin, nakoupíte šedesát procent zbytečností.

Pomocníci při ruce

Ne každý si může dovolit takový luxus, jako mít spotřebiče vystavené na lince. Navíc pak kuchyň vypadá chaoticky a neuklizeně. Volte raději kvalitnější pomocníky, kteří zvládnou víc funkcí najednou. Kuchyňský robot umí nejenom mixovat, ale uhněte těsto, vyšlehá krém, nebo namele maso.

Velkým trendem pro rok 2016 jsou lesklé spotřebiče v retro barvách či případně nerezu. Stále populárnější jsou pastelové odstíny a neutrální béžová.

Organizace lednice a spižírny

Pravidelně uklízejte ve spižírně a lednici. Jenom tak získáte přehled o surovinách. Nebudete zbytečně vyhazovat prošlé jídlo a nakupovat věci, které doma máte, ale nevíte o nich. Na začátku týdne se podívejte, co vše je potřeba zpracovat a podle toho volte jídelníček. Ušetříte čas za nákupy a hledání.

Když už vaříme

Samotný proces přípravy surovin se "odfláknout" nedá. Ale využijte jednoduchých triků, které zkrátí dobu přípravy jídla.

  • Používejte pokličku. Zkrátíte dobu vaření o třetinu.
  • Nebojte se využít papiňák. Dnes už jsou opatřeny řadou pojistek, zranění nehrozí.
  • Místo dušení a pečení volte minutkovou přípravu pokrmů na pánvi.
  • Ingredience vyndejte z mrazáku večer.
  • Luštěniny namáčejte na noc a do vody, ve které se budou vařit, přidejte sklenici minerálky. Budou vařené za poloviční dobu.
  • Při přípravě gulášů a omáček použijte trochu rumu či vína. Maso bude rychleji měkké.

Co ještě pomůže

  • Nebojte se používat mrazák. Připravte si větší množství jídla, které v případě nouze vyndáte a ohřejte. Jen je nenechávejte v mrazáku příliš dlouho, ztrácí svou kvalitu.
  • Uvařte si vývar a zamrazte ho v nádobě na led. Použijete ho při přípravě omáček na maso či těstoviny a nemusíte používat instantní.
  • Italská a asijská kuchyň je záležitost několika minut. Využijte její jednoduchou a rychlou přípravu.
  • Ke dřezu dejte vedle jaru i nádobku s tekutým mýdlem. Nemusíte na umytí rukou plýtvat jarem, nebo odbíhat do koupelny.
  • Zvolte dřez z umělého kamene. Nahradí skvěle nerezový materiál, který je nutné po každém použití leštit, jinak působí neuklizeně.

Náš tip: Zvládli byste školu vaření Zdeňka Pohlreicha? Vyzkoušejte test

  • Vařečky, měchačky, stěrky a jiné drobnosti si dejte do jednoho držáku na linku.
  • Používejte zástěru. Nebudete ztrácet čas drhnutím skvrn z oblečení.
  • Za pas si zachytněte utěrku. Bude vždy po ruce, nebudete ji hledat a odbíhat ke dřezu se utřít.
  • Velkým pomocníkem je systém brzd u šuplíků a skříněk. Tak je můžete rychleji zavírat a nebát se, že se při bouchnutí rozbijí. Dveře se pár centimetrů před uzavřením přibrzdí a lehce dovřou.
  • Když vaříte, můžete zvládnout připravit i další jídlo na druhý den, nebo si alespoň předpřipravte suroviny.
  • Vaření v jednom hrnci uspoří velké množství času. Pokrmy jsou levné, rychlé a chutné.

Kuře s cizrnou z jednoho hrnce

Suroviny:

  • 1 plechovka cizrny
  • půlka pórku
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 cuketa
  • 3 rajčata
  • 1 hrnek vody
  • 2 mrkve
  • tymián, mletý pepř, paprika
  • 1 kuřecí prsa
  • olej

Postup:

Kuřecí maso si nakrájejte na nudličky. Cibuli, cuketu, mrkev a pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Rajčata nakrájejte na kostičky. Kuřecí maso si osmažte v hrnci na oleji, dokud nezezlátne, přidejte cibuli, pórek, cuketu, cizrnu, mrkev, rajčata a protlak. Zalijte vodou, přidejte bujon a dochuťte kořením. Vařte, dokud všechny ingredience nebudou měkké. Podávejte s kouskem pečiva nebo samotné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Moderní vaření. Dostaňte exotické houby na talíř

Nakupování s dětmi. Co dělat, aby to nebyla noční můra

Místa, na která se při úklidu nejčastěji zapomíná. Pozor na ně






reklama
reklama
reklama