Smažák, jídlo pro gurmány? Jen když víte, jak na to
Jak obalovat, na čem smažit, jaký sýr vybrat. Vše pro dokonalý smažák od šéfkuchařů!
Smažený sýr, klasika, nad kterou výživovým poradcům vstávají vlasy hrůzou a špičkový šéfkuchař nevěřícně kroutí hlavou. Ale co na plat, Češi ho prostě milují. Jak si smažák připravit doma, aby chutnal skvěle a všechen sýr nevytekl na pánev?
Říkáte si, že stačí obalit v mouce, vajíčku, strouhance a rychle s ním do oleje? Zkuste to tentokrát trošku jinak. Stačí pár triků a na smažáku si pochutnají i ti nejnáročnější labužníci.
Vybíráme sýr
Samozřejmě lze použít i hermelínové sýry, goudu, sýry s modrou plísní nebo tvarůžky. Ale klasický smažák je nejlepší ze sýra eidamového typu.
Doporučujeme: Dokonalá bramborová kaše. Není snadné ji připravit
"Rozhodně nedoporučuji připravovat smažený sýr s tukem v sušině pod 30 procent. Obsahuje hodně vody, která se uvolní, odfoukne strouhanku a vše vyteče do pánvičky. Když už si dáváme smažák, je jasné, že nám o linii nejde, tak proč se ošidit o skvělou chuť poctivého sýra. Klasická 'třicítka' je nejlepší. Tučnější sýry se více roztékají," radí kuchař Vít Vápeník.
Obalujeme
Z celého bloku si ukrojte přibližně centimetrový plátek. Někdo se pokouší oběd zachránit tím, že obalí sýr dvakrát. Tedy opakuje postup: mouka, vejce, strouhanka.
"Nechceme mít zbytečně silnou krustu, proto namícháme strouhanku s polohrubou moukou. Ta zabrání, aby sýr nevytekl do pánvičky. Strouhanka je tenká, ale zároveň dostatečně pevná," uvedl šéfkuchař restaurace Lokál Marek Janouch pro web Aktuálně.cz.
Celou přípravu smaženého sýra od šéfkuchaře Marka Janoucha najdete na následujícím videu >>
Pokud byste chtěli, můžete ještě vyzkoušet tyto typy, které zaručí, že sýr skutečně nevyteče:
- Obalený sýr dejte na 20 minut před pečením do mrazáku.
- Smíchejte si rovnou mouku, strouhanku s vajíčkem a obalte v připraveném těstíčku.
- Sýr zabalte do kousku uzeniny, a pak teprve vložte do trojobalu.
Zvolte vhodný tuk
Pravdou je, že v mnoha restauracích používají klasický olej na smažení a fritézu. Sýr rychle získá svou potřebnou zlatavou barvu a nestihne vytéct. Chcete-li doma suplovat fritézu, dejte si menší hrnec, do kterého nalijete příslušné množství oleje, aby byl sýr ponořený. Při pečení se smažákem co nejmíň manipulujte, abyste nenarušili krustu.
Skvělou chuť dodá smažené pochoutce přepuštěné máslo. Jak ho získáte? Máslo se zahřeje na nízkou teplotu, až se odpaří přebytečná tekutina. Následně se přecedí přes plátýnko, aby v něm nezůstaly zbytky pěny.
Při smažení by měl být tuk rozpálený na 160 °C. Nikdy nedávejte vyšší teplotu, jinak se vám začne přepalovat. Chcete-li zamezit připalování, vhoďte do pánvičky či hrnce čtyři kolečka syrové mrkve.
Smažák trochu jinak
Běžnou přípravu smaženého sýra znáte, ale proč nevyzkoušet klasický recept trochu obměnit? Báječně sýr chutná, když do vajíčka přidáte nasekané čerstvé bylinky.
Pokud rádi vaříte, nakrájejte sýr na větší kostky a střídavě s žampiony (nebo jinou zeleninou) jej napichujte na špejli. Pak už jen do trojobalu a smažit! Jednotlivé chutě se dokonale doplňují.
Náš tip: Chyby, které děláme při přípravě vajíček. Jsou zbytečné
Jak už jsme zmínili, sýr můžete obalit kouskem šunky, slaniny, nebo na něj přiložit plátek klobásky a teprve potom obalit. I strouhanku lze vyměnit za rozdrcené kukuřičné lupínky. Když do nich přidáte trochu chilli, získáte dobrý základ na pochoutku pro přátele k pivu. Fantazii se meze nekladou.
Jak připravujete smažák vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Chyby, které děláme při pěstování orchidejí
S Evou o anorexii: Nejedla jsem, abych si ublížila
6 nejčastějších mýtů o depresi