Remoska a papiňák: Nesmrtelné retrotrendy vaří zdravě
Remosku už jste dávno vyhodili a papiňák ze strachu nepoužíváte? Velká chyba! Oba dva jsou dodnes hity v kuchyni.
Děsivé představy, že vám bouchne papiňák, už se nemusíte bát. Rajská vám na stropě neskončí. Dnešní moderní tlakové hrnce s pojistkami jsou totiž zcela bezpečné.
V současné době se vracejí retro trendy. Kromě papiňáku se kuchařky obracejí na služby nesmrtelné remosky. Ale jak to s nimi vlastně je? Má cenu vařit v papiňáku nebo v remosce, když je kuchyň vybavená nejmodernějšími spotřebiči?
Remoska jako svatební dar?
Proč vlastně ne. Začala se vyrábět v roce 1957. Ani dnes se nestala nepotřebným svatebním darem. Kdo jednou zkusí všechny její přednosti - péct, zapékat, dusit, smažit, grilovat či rozmrazovat, musí se zamilovat na celý život. Je pravda, že v nové kuchyni nevypadá jako nejmodernější doplněk, ale když z ní vyndáte buchty, muffiny nebo masové dobrůtky, všichni si náramně pochutnají. A nezapomeňte, že retro je opět v módě.
Remoska je spojencem s maminkami či vyznavači zdravé výživy. Připravená jídla jsou šťavnatá, měkká a důležité hodnoty zůstávají zachované. Vaříte-li jen pro sebe a manžela, ušetří vám peníze. Mobilní elektrická trouba disponuje 5 x nižší spotřebou než klasická. Pokud si na své kuchyňské lince najdete místo na jednu " retro klebetku", ušetří vám až 80 % energie.
Design remoska dodnes moc nezměnila, proto ji zcela jistě v obchodě neminete. Pořizovací cena se pohybuje od 1500 do 4 000 Kč.
Smetanové kuře v remosce
Budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 rajčata
- 8 lístků bazalky
- 150 ml smetany
- sůl a pepř
- 120 g fety nebo balkánského sýra
Začněte zahřívat víko remosky a nádobu vymažte olivovém oleji. Maso osolte, opepřete a naskládejte do remosky. Omytá rajčata si nakrájíme na plátky silné zhruba jeden centimetr. Na maso rozložíme lístky bazalky a plátky rajčat. Vše zalijeme osolenou smetanou. Remosku uzavřeme a pečeme dvacet minut.
Sýr si rozdrobíme a posypeme jím zapečené maso. Dopékáme v remosce ještě deset minut.
331 let starý papiňák je nesmrtelný
Určitě to znáte, syčení, pískání a výbuch. Kdo jednou zažil, už nechce papiňák ani uklizený ve skříni. Francouzskému vynálezci Denisu Papinovi se povedlo vyrobit strašidelný hrnec, který ale uvaří mnohonásobně rychleji a jídlu zachová typickou chuť a vůni.
Čtěte také: Nejlepší sady nádobí z kvalitního materiálu vaří zdravě
Při vaření ušetříte 60 až 80 % času a s tím souvisí 50 % úspora energie. Výborně se hodí pro dětskou a vegetariánskou stravu, což je ideální při snaze o redukci váhy. Celkově budete potřebovat menší množství tuku, než při běžném vaření. Uvařit zvládne opravdu každý začátečník.
Jídlo se nepřipaluje a po krátkém čase vaření si uchová vitamíny a ostatní důležité látky. Přitom vysoké teploty, které v hrnci vznikají při vaření pod tlakem, zničí všechny nežádoucí bakterie. A co ocenit nejvíce? Nemáte zastříkané stěnym troubu a podlahu. Kuchyň zůstane dokonale čistá.
Když papiňák nebouchne...
Nové papiňáky uvaří jen v páře. Není třeba dolévat vodu a hlídat minuty. U většiny tipů si nastavíte dobu vaření přesně podle připravované potraviny. Vaření je jednoduché, vložíte jídlo, zmačknete například tlačítko hovězí maso a konec vaření vám oznámí už hrnec sám.
Základní modely jsou vybavené třemi pojistkami. Nemusíme se tedy ničeho bát. Jedna z nich je na regulaci páry v hrnci. Dále najdete na tlakovém hrnci indikátor teploty, který vás červenáním varuje před vysokou teplotou, kterou je potřeba regulovat. Poslední a nejdůležitější pojistkou je speciální víko, které se neotevře, dokud je uvnitř tlak.
Hrnce jsou univerzální na většinu sporáků. Poslední novinkou je elektrický papiňák, který se o vše postará sám. Ceny se pohybují od 2 000 Kč a více, podle jednotlivých funkcí.
Jednoduchý recept: Grilované kuře z papiňáku
Budete potřebovat:
- lžíci oleje
- grilovací koření
- sůl
- 4 porce kuřete
Maso si osolíme a posypeme kořením. Rozložíme ho těsně vedle sebe kůží na rozehřátý tuk. Dno by mělo být celé pokryté masem. Zprudka opečeme a otočíme. Hrnec dobře zavřeme. V momentě, kdy začne papiňák syčet, teplotu zmírníme a grilujeme asi 15 minut podle velikosti masa.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Nejdražší byt světa je k mání? Za 7,5 kilometru české dálnice
Interiérové dveře do malého prostoru. Není problém
Zpříjemněte si hubnutí do plavek: Vychytávky na cvičení