reklama

Nedoceněné jeřabiny: Pochoutka, s kterou zhubnete

Jeřabiny jsou nedoceněnou surovinou. Pomohou s dietou a posílí imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Krásný strom s oranžovými nebo černými kuličkami poutá při podzimních procházkách pozornost. Proč bychom měli jeřabiny jíst a jaké recepty z nich připravovat?

Babičky dobře znaly jejich sílu a pozitivní vliv na organismus. Kdo z vás si pamatuje, jak říkaly, že jsou jedlé, ale nesmí se konzumovat syrové, jinak nás bude bolet břicho? Může za to kyselina parasorbinová, která ve větší koncentraci dráždí sliznice žaludku a střev a způsobuje nevolnost. Vařením však bobulky ztrácí tuto jedinou zápornou vlastnost a stávají se skvělým doplňkem ke svíčkové, do marmelád, kompotů či sirupů.

Proč jíst jeřabiny?

Především pro vysoký obsah vitaminu C. V souboji s citrusy v této kategorii jasně vítězí a nelze o jejich skvělé prevenci proti nachlazení polemizovat.

Pokud už jste je připravovali, dobře tušíte, že mají mírně projímavé a močopudné účinky. V mnoha případech prý zvládnou rozpouštět dokonce i písek v močových cestách. Jeřabiny se konzumují při nachlazení, ztrátě hlasu nebo jako prevence proti revmatismu.

Doporučujeme: Močové infekce: Jeřabiny lepší než brusinky

Výživoví poradci jej zařazují na jídelníček jako nízkokalorické ovoce, které podporuje činnost střev a zvyšuje tvorbu žluče. Když si dopřejete 100 g, tělo přijme pouhých 326 kJ. Pokud nebudete do kompotů či džemů přidávat cukr, můžete si je dopřávat během redukční diety.

Už v dávných dobách se používaly v léčitelství na potíže se žlučníkem a ledvinami. Jeřabiny jsou skvělým zdrojem vitaminů A, E, K a P. Z minerálů bychom měli vzpomenout hořčík, draslík, sodík a měď. Pomáhají při poruchách štítné žlázy či vysokém tlaku. Nejcennějšími látkami jsou rutin a karoten. Dokonce i umělé sladidlo Sorbit pro diabetiky se právě z těchto plodů vyrábí.

Další přínos pro organismus:

  • Odstraňují těžké kovy z těla.
  • Snižují riziko vzniku arteriosklerózy.
  • Prevence proti cukrovce.
  • Ovlivňují kvalitu zraku a chrání oči před UV zářením.
  • Zlepšují paměť.
  • Zvyšují pružnost kůže.
  • Regulují sekreci hormonů.
  • Zlepšují psychický a emocionální stav.

Jedlé versus nejedlé

Bohužel existuje i nejedlý druh. Jak jej poznáte? Listy nejedlých jeřabin jsou od stonku do poloviny zubaté a kuličky jsou trpké a nepříjemné na jazyku.

Sklízíme až po mrazech

Proč? Jeřabiny jsou po malých mrazech mnohem sladší. Na pochoutku je třeba číhat, protože v těchto dnech jsou cílem ptáků, kteří dobře vědí, jaké jsou jejich přednosti.

Skvělé jsou i černé druhy, které fungují jako prevence proti stresu, protože obsahují velké množství tříslovin. Šťáva se nejčastěji používá k výrobě vína. Ze zbytku připravíte marmelády, kompoty nebo ovoce použijete do klasických koláčů s drobenkou. Černé jeřabiny se používají i jako barvivo v potravinářství i průmyslu.

Jeřabinové brusinky

Nezapomenutelný doplněk ke svíčkové či jiným pokrmům na smetaně.

Budete potřebovat:

  • 2 kg odstopkovaných jeřabin
  • 2 dcl rumu
  • 1,4 kg cukru
  • vanilkový cukr
  • 2 hřebíčky
  • půl hvězdičky badyánu
  • mletou skořici
  • citron

POSTUP:

Brusinky smícháme s cukrem a kousky citronu. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 30 minut. Ve chvíli, kdy se rozpustí cukr, vyndáme z trouby, zakápneme rumem, promícháme a plníme do skleniček, které následně zavaříme, nebo jen otočíme dnem vzhůru.

Sirup z jeřabin

Recept proti kašli i unaveným hlasivkám.

Budete potřebovat:

  • 1 kg jeřabin
  • 0,5 kg cukru krupice
  • vodu

POSTUP:

Jeřabiny v hrnci rozmačkáme s vodou a cukrem. Vaříme, dokud směs nezhoustne. Následně přecedíme přes plátýnko a plníme do vyvařených lahví s uzávěrem. Skvěle chutná v čaji místo medu. Ale není doporučován těhotným a kojícím ženám. Pokud berete léky na vážné nemoci, raději se o konzumaci poraďte s lékařem.

Jeřabinová pomazánka

Skvělá varianta snídaně pro náročný den.

Budete potřebovat:

  • 800 g jeřabin
  • 0,5 l vody
  • 750 g želírovacího cukru
  • šťávu ze dvou pomerančů

Náš tip: 5 podzimních potravin, které by neměly chybět v kuchyni

POSTUP:

Jeřabiny nechte přes noc v mrazáku. Následující den je uvařte ve vodě doměkka. Vše přepasírujte přes sítko. Kašičku zachytávejte do hrnce a přiveďte k varu s želírovacím cukrem a šťávou z pomerančů. Plňte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.


Tip na závěr

Každá plodina je nejlepší čerstvá. Chcete-li vitaminovou bombu, vezměte hrst jeřabin, smíchejte ji s medem a jogurtem. Vše dobře rozmačkejte a snězte. V takovém množství vám nevolnost vůbec nehrozí a imunita dostane pořádné "nakopnutí" do chladných dnů.

Nechce se vám chodit do lesa? Tak si jeřabiny zasaďte na zahradě. Říjen je pro výsadbu ideální doba. Vyberete si mezi jednoletými a dvouletými druhy. Sladkoplodý jeřáb není náročný na pěstování.

Jak využíváte jeřabiny vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nemoci uprchlíků: Tuberu a obrnu můžete mít i bez nich

Nejopuštěnější místa světa: Tajemná i děsivá

Co ženy ochrání, když jdou samy, a vejde se do kabelky?


reklama
reklama
reklama