Konopí v kuchyni: Recepty, kterých se nemusíte bát
Recepty z konopí, které prospějí zdraví. Nebojte se je vyzkoušet.
Konopí v kuchyni? Ano, dokonce se nemusíte bát, že byste se po jídle s konopnými ingrediencemi dostali do rauše. Jde o zcela běžně dostupné suroviny, které mohou být zdraví prospěšné. Nás zajímalo, jak s nimi v receptech pracovat, mají-li speciální způsob přípravy a zda jídlo s konopnými semínky či oleji mohou děti.
Je třeba zdůraznit, že semínka neobsahují omamnou látku THC, konzumace potravin z nich získaných nepředstavuje v tomto ohledu žádná rizika. Konopná semínka mají zastoupení všech esenciálních aminokyselin včetně osmi aminokyselin, které si lidské tělo nedovede vyrobit. Mohou prospívat cévám, srdci a posilovat imunitu. Hrst těchto semínek vám pokryje potřebu proteinů dospělého člověka na jeden den. Vyrábí se z nich mouka, pečivo, sýr, pomazánky, neživočišné mléko, těstoviny, oleje i margaríny.
Nenáročná ingredience
Opět platí, že čím čerstvější surovinu máme, tím víc živin z ní dostaneme. Při tepelné úpravě dbejte na to, aby semínko nebylo zahříváno příliš dlouho, ztratí své vitaminy.
Celá semínka přidejte do jogurtu nebo kaše. Klidně si je nasypte na chléb. Tvrdší slupka změkne, když je přidáte do již uvařených (ale ještě teplých) pokrmů. Konopná mouka neobsahuje lepek, hodí se proto pro bezlepkovou dietu. Konopný olej využijete tak jako běžný. Do pomazánek, na saláty nebo jen samotný s pečivem.
Proč vlastně jíst konopí?
Obecně platí, že zařazení rostlinných tuků bohatých na EMK a další nenasycené kyseliny do jídelníčku přirozeným způsobem podporuje naše zdraví a tělesný vývoj. Dodávají totiž pružnost a vitalitu buňkám a buněčným membránám, podílejí se mj. na tvorbě nervových buněk v centrální nervové soustavě. Vláknina zase vyvolává pocit plnosti, což může být využito při boji s obezitou.
Doporučujeme: 10 alternativ k pšeničné mouce
Pozitivní účinky esenciálních kyselin, vlákniny a bílkovin na organismus a imunitní systém dnes pomáhají lidem trpícím rakovinou, Parkinsonovou chorobou, zakrněním žláz, žlučovými kameny, kožními nemocemi, menstruačními problémy, artritidou, kardiovaskulárními, stresovými onemocněními atd.
Otázky, které vás jistě napadly
Na otázky ohledně konopných surovin v kuchyni a na jídelníčku nám odpovídal Jiří Stabla z Carun Pharmacy.
Jsou jídla s konopím vhodná i pro děti. Kdo by si je měl raději odpustit?
Ze všech běžně známých olejnatých semen je konopné semínko nejvýživnější a pro náš organismus nejzdravější. Z živin těchto miniaturních semínek čerpají i ještě nenarozená miminka, takže se konopné semeno hodí i pro těhotné ženy. Vhodné je i pro kojící maminky a děti. Pomáhají správnému vývoji mozku. Esenciální mastné kyseliny obsažené v semínku jsou životně důležité pro správnou funkci organismu. Slouží pro zdravý vývoj orgánů dětí a jako prevence poruch pozornosti.
Náš tip: Dům z konopí a vápna: Vyjde vás jen na 14 000 Kč
Stejně tomu je s konopným olejem. Neobsahuje kontroverzní látku THC. Obávaná psychoaktivní látka THC je obsažena jen v zelených částech rostliny. Povolena je odrůda cannabis sativa, tedy technické konopí, kde je obsah THC maximálně do výše 0,3 %.
Je třeba semena před kuchyňskou úpravou nějak předem zpracovat (umlít, ochutit, propláchnout apod.)?
Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější loupaná konopná semínka. Je možné je přidávat do všech jídel při vaření i pečení. Vhodné je uchovávat je v ledničce.
Máte jistě nějaké triky, které práci s touto surovinou usnadní?
Konopné semínko se v kuchyni používá nejlépe již oloupané, slupka by byla jinak tvrdá a nepoživatelná. Neupravená surová semínka se dají používat na namazaný chleba či do müsli, musí se nechat naklíčit. Silnější slupka měkne ohřátím. Nejlépe se užívá ve studené kuchyni, ale lze i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky).
Kolik semínek v rámci prevence doporučujete?
Doporučená denní dávka je 15-20 gramů, což odpovídá zhruba dvěma polévkovým lžícím. Olej do receptů přidávejte podle chuti, je velmi výrazný.
S jakými dalšími ingrediencemi si semena konopí rozumějí a se kterými se naopak nemusí?
Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka. Jeho chuť je velice zvláštní, protože se v malém zrníčku snoubí chutě různých oříšků. Proto záleží na chuti každého, jak jej použije.
Používáte konopné ingredience? Podělte se s námi o recepty v diskuzi pod článkem.
zdroj: carun.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Zákulisí StarDance pro Paraple. Nejdojemnější ze všech
9 nejmocnějších žen světa: Které z nich to jsou?
Takové dárky jste ještě neviděli. Originální a zdravé