reklama

Pěstování vlastních bylinek zvládnete i na okenním parapetu

Vypěstovat si voňavé rostlinky v truhlíku či květináči není těžké. Stačí málo a můžete mít čerstvé koření do kuchyně stále po ruce.

Foto: iStock

Není nad to namazat si chleba tvarohem a posypat ho čerstvou pažitkou. Jenže máte ji pořád po ruce? Nemusíte mít zrovna zahradu, abyste si vlastní bylinky vypěstovali. Dobře vám porostou na balkoně nebo třeba jen v kuchyni za oknem.

Mezi ty nejčastější, které potřebujeme v kuchyni, patří majoránka, pažitka, libeček, koriandr, bazalka, oregano, máta nebo meduňka. Jsou to celkem nenáročné rostliny, a když jim věnujete trochu péče, můžete je sklízet celou sezonu. Poté je můžete přemístit i do bytu. Obecně platí, že bylinkám se dobře daří na místech s dostatkem světla, ideálně na východní nebo západní straně. Máte-li okna na jih, budou rostliny potřebovat přes léto trochu umělého stínu, aby je slunce nespálilo.

Sazenice, nebo semínka?

Bylinky si můžete vypěstovat ze semínek nebo si celý proces zjednodušit a pořídit si sazenice. Rozhodně si pro ně nechoďte do supermarketu do oddělení zeleniny a ovoce. Tam najdete rostliny určené pouze k rychlé kuchyňské spotřebě, a i když je přesadíte a budete zalévat, nevydrží vám. Pro sazenice se vydejte ideálně do zahradnictví, hobby marketů nebo na farmářské trhy, které se snad už brzy otevřou. Jsou to totiž dobře předpěstované rostliny, které vám mohou vydržet i několik let.

Co budete potřebovat?

Pořiďte si drobné náčiní, jako jsou zahradnické nůžky, lopatka a sázecí kolík. Hodit se budou i textilní rukavice. Bylinky můžete sázet do květináčů nebo truhlíků. Dají se sehnat i krásné dekorativní kousky, které budou vhodným doplňkem vaší domácnosti. Rostlinám se bude dobře dařit v keramických nádobách s dostatečně velkým drenážním otvorem. Vespod můžete ještě vytvořit vrstvu z hrubého písku či štěrku, která zajistí dostatek vzduchu pro kořeny a zabrání podmáčení. Pozor, rostliny nemají rády igelitové výstelky či plast.

Připravte vhodnou půdu

Bylinky si potrpí na lehkou půdu. Ideální bude, když si pro jejich výsadbu koupíte přímo bylinkový substrát. Pokud se vám bude zdát dražší, klidně si vystačíte i s univerzálním balkonovým, do kterého můžete přimíchat pro odlehčení trochu písku. Směsi obsahují dostatek živin na zhruba dva měsíce, proto není nutné ze začátku rostliny po přesazení do truhlíků či květináčů hnojit. Pak je přihnojte lehce každé dva týdny. Dobře jim udělá organické hnojivo.

Správně kombinujte

Pokud se rozhodnete pro pěstování bylinek v truhlících, přemýšlejte nad tím, zda se k sobě dané druhy rostlin hodí. Mají totiž různé požadavky na zalévání a podle toho byste se měli řídit. Jak tedy truhlíky osázet?

  • Pažitka, petrželka, máta, bazalka, meduňka - potřebují každodenní zálivku, substrát by měl být pořád trochu vlhký. V horkých letních dnech ocení tyto rostlinky i lehké rosení. 
  • Rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, majoránka - jsou spíše suchomilné a zalít je stačí, až když mají úplně suchou zeminu.

Pravidelně sklízejte

Rostliny nezapomeňte pravidelně sklízet a zaštipovat, aby vám pěkně rostly a košatěly. Pokud je nestíháte spotřebovávat, můžete si je průběžně sušit nebo je nasekané na drobno zamrazit, případně využít i pro přípravu domácího octa či oleje. Dobré tipy pro pěstování a využití bylinek najdete například v knize Balkón jako zahrádka (Albatros, 224 Kč) nebo Bylinky - Lahodné recepty a pěstitelské rady (Knihy Dobrovský, 447 Kč).

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama