reklama

Co (ne)víte o melounech: Zlepší sexuální apetit

Co nevíte o melounech? Jak poznat, že jsou zralé, jaké druhy se k čemu hodí, kde je nakupovat a další zajímavé informace.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Pověst melounů se v poslední době hodně napravila. Už to není cukrová bomba naplněná vodou, ale odborníci je vřele doporučují.

Stále v nich najdeme až 90 % vody, ale cukrů jen 3-12 %, což je mnohem méně, než se původně tvrdilo. Kromě vitaminů a stopových prvků obsahují celou řadu zajímavých látek, jednou z nich je přírodní viagra.

Co o melounu nevíte?

  • Meloun je zelenina. Je hned v těsném závěsu za cuketou či dýní.
  • Obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu, zdravé nehty.
  • Ani s vitaminem C či skupinou vitaminů B není pozadu. Najdeme jich v něm víc než dost.
  • Karoteny, které najdeme i v melounu, jsou antioxidanty. Odbourávají toxiny z těla. Samozřejmě je najdeme i v melounu.
  • Hodně vlákniny zahání pocit hladu, proto je vhodný při redukčních dietách.
  • Jako prevence krevních sraženin je nejlepší ananasový meloun se žlutou dužinou, který ve 100 gramech ukrývá polovinu doporučené denní dávky vitaminu C.
  • Voda v nich obsažená pomáhá při vyživování a hlavně vnitřním zvlhčování kůže a také při odstraňování škodlivin z těla. Nedostatečný přísun tekutin se totiž vždycky nejprve odrazí na kvalitě pokožky.
  • Podle vědců z univerzity v Texasu  vodní meloun obsahuje účinné látky, které působí pozitivně na mužskou erekci. Je bohatý především na lykopen, betakaroten a citrulin (najdeme jej hlavně v bílé části u slupky). Právě citrulin uvolňuje stěnu tepen tak, že umožňuje lepší prokrvení penisu, a tím i erekci.
  • Melouny srovnávají v těle hladinu cukru a soli.
  • Látka lykopen působí proti vzniku rakovinných buněk.
  • Když v práci usínáte, rychlé cukry vám dodají dostatek energie, abyste zvládli celý den.
  • V létě jej konzumujte, snížíte tak otoky nohou. Vaše tělo bude dostatečně zavodněné a nebude si muset dělat zásoby.

Nakupujeme meloun

Nenakrojený meloun vám v ledničce vydrží dlouhou dobu, ale i tak vám dozrává, což se později projeví na jeho chuti. A jak poznat, že je zralý? V některých zemích vám z kusu melounu vykrojí trojúhelníček a vy můžete ochutnat. U nás takový servis ale nečekejte. Jeho zralost si ověříte mnoha způsoby.

  1. Vezměte meloun do ruky a stlačte. Ozve-li se vrzavý zvuk, pak je zralý akorát. Jen u této metody je trošku problém, když si vyberete nějakého velkého "blbouna", ten se pak těžko zvedá.
  2. Dalším znamením je vyschlá stopka, která se začíná stáčet. Bohužel u nás se moc melounů se stopkou neprodává.
  3. Cukrové melouny poznáte tak, že velmi intenzivně voní. Stačí se jen zhluboka nadechnout. Navíc je kolem stopky popraskaná slupka.
  4. O zralosti vás přesvědčí i žlutý flek na místě, kde meloun ležel, když dozrával.
  5. Vodní meloun by měl být lesklý, vybarvený a tvrdý.

Druhy melounů

Stojíte často v obchodě a nemůžete se rozhodnout, který meloun si vybrat? V podstatě máte na výběr dva druhy.

Meloun vodní

Klasika, kterou nejběžněji kupujeme. Červená vodnatá dužina se zelenou kůrkou. Uvnitř jsou rovnoměrně rozmístěná semena. Nejčastěji se prodává s váhou okolo 15 kg.

Dobrou zprávou je, že se pěstitelé rozhodli, že na trh vyšlou takové melouny, které nemají žádné pecky, abychom se s nimi nemuseli trápit.

Meloun cukrový

Často jej najdete se žlutou dužinou a zelenou kůrou. Hodně se používá v kombinaci se slanými ingrediencemi, jako je losos, parmská šunka. Tento meloun obsahuje více cukru, než vodní. Cukrových melounů je na trhu celá řada. Vybrali jsme šest nejznámějších, které byste mohli zařadit do svého jídelníčku.

Náš tip: Melounové recepty: Připravili jsme vám celé menu

Ogen: Malý kulatý hybrid, který pochází z Izraele. Díky tuhé dužině, se z něj dají vykrajovat kuličky, které zdobí saláty nebo dezerty či zmrzlinu. Chuť je mírně kyselá, a proto velmi osvěžující.

Charentais: Kulovitý s oranžovou sladkou a voňavou dužinou. Slupka je zelenobílá. Dosahuje váhy až 2 kg a chutí připomíná papáju či ananas. Je velmi oblíbený jako předkrm nebo dezert. (lahodné pyré, zmrzlina)

Kantalup: Sladká dužina, která voní jako ananas. Patří k nejmenším plodům (do 1 kg). Chuťově je nejvýraznější ze všech. Konzumuje se čerstvý nebo jako ingredience do salátů, zmrzlin nebo sorbetů.

Honeydew: Meloun s jemnou chutí a světle zelenou dužinou. Barva slupky je žlutá. Plod je příjemně sladký a hodí se k parmské šunce a dalším pokrmům, jako je losos nebo prosciutto. Chuť se zvýrazňuje čerstvě namletým pepřem. Připravuje se z něj i studená polévka, která se ředí bílým vínem.

Gallia: Pochází z Izraele. Je nezaměnitelný svojí slupkou, která je rozpraskaná jako kůra stromu. Dužina plodu je bílá až nazelenalá. Chutí připomíná nektarinky. Nejlépe chutná samotný a dobře vychlazený.

Cavailon: Francouzská varianta cukrového plodu, který se smí pěstovat pouze ve Francii v Provance. V městečku Cavailon probíhají každý rok v červenci melounové trhy.

Jaký meloun si kupujete nejčastěji? Máte nějaké zajímavé recepty? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 věcí, které nepatří do myčky

Jed kolem nás: Doma, v práci i ve školách

Jak si doma vyrobit odličovací ubrousky? Je to snadné!



reklama
Doporučené recepty
    reklama