4 výhody dopékaného pečiva: Opravdu existují
Jak klasické tak i dopékané pečivo má své zastánce, u mnohých však v pozadí zůstávají pochybnosti, jak to s tím dopékaným pečivem vlastně je.
Čerstvé pečivo, nebo dopékané? Toť, otázka. Od zavedení povinnosti pro prodejce informovat zákazníka o tom, zda prodávané pečivo prošlo během výroby fází zamražení a dopekli ho až na prodejně, uplynul už rok.
Jak klasické tak i dopékané pečivo má své zastánce, u mnohých však v pozadí zůstávají pochybnosti, jak to s tím dopékaným pečivem vlastně je. Dopékané pečivo má několik výhod a zejména jsou to tyto čtyři.
Jak zaručit "čerstvost"?
Kdo by nechtěl přijít do obchodu a odnést si ještě teplé, voňavé a křehké pečivo vytažené přímo z pece. Jak toho ale dosáhnout, když pekaři čerstvého pečiva zavážejí většinou jen dvakrát denně. Odpovědí je dopékání pečiva. Přestože pečivo právě dopečené na prodejně splňuje z pohledu nakupujícího veškerá jeho očekávání na čerstvost paradoxně nesmí být jako čerstvé označeno. Vyhláška mluví striktně.
Doporučujeme: Jak správně uchovávat čerstvý chléb? Poradíme!
Za čerstvé může být označeno pouze pečivo, jehož výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením, nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a od jehož upečení neuplynulo více jak 24 hodin. Je tedy na zákazníkovi, aby si rozhodl, zda sáhne po klasickém pečivu, které má za sebou několikahodinovou cestu v otevřené přepravce z pekárny, ale splňuje zákonnou čerstvost, nebo to které bylo před chvílí dopečeno.
Z mrazáku hned k zákazníkovi
"Obavy z toho, že zamražené pečivo leží někde v mrazáku měsíce, až roky, mi přijde z našeho pohledu úsměvné. Jako největšímu výrobci dopékaného pečiva v Čechách nám výrobky pobývají v mrazáku opravdu krátce. Ve většině případů putují ihned na prodejnu," říká Jaroslava Nováková, manažerka kvality La Lorraine.
Rozdíl mezi dopékaným a klasickým pečivem...
...není až tak velký. Příprava a kvalita surovin je shodná s běžnou pekařinou. Odlišnost nastává v konečné fázi výroby, kdy je pečivo hluboce zamrazeno a poté dopraveno přímo na prodejny, kde se v pekařské peci výrobní proces dokončí. Rozšířeným omylem a častým argumentem proti dopékanému pečivu je přesvědčení o vysokém podílu přídatných látek tzv. éček.
Téma: Více s o pečivo dozvíte ZDE >>
Ty se totiž ze zcela praktických důvodů používají ve většině průmyslových pekáren, a to bez ohledu na to, zda produkují klasické či dopékané pečivo. Jedním z těchto důvodů je například vyvážení nestejných vlastností mouky během roku.
"Poté co je pečivo během procesu zpracování zmrazeno na teplotu okolo -18 C přichází na řadu hygienické zabalení a distribuce do prodejen. Tam dojde k dopečení nikoliv k pouhému ohřátí pečiva. V této fázi získá pečivo vlastnosti, které lidé obecně přisuzují pojmu čerstvost, tedy objem, kůrku, barvu chuť a vůni," upřesňuje Jaroslava Nováková.
Tak dnes třeba francouzská snídaně
Nespornou výhodou dopékaného pečiva je šíře jeho sortimentu. Dle aktuální situace na obchodě a poptávce zákazníka může prodejce během chvíle uspokojit jeho nejrůznější chutě. Nutno podotknout, že dopékané pečivo nekonkuruje pekařům v tradičním sortimentu, jakým jsou rohlíky, housky, nebo chléb Šumava.
Náš tip: Umíte správně skladovat pečivo? 12 tipů na chlebníky
Zaměřuje se spíše na speciální chleby, bagety, kaiserky, sladké plundrové a listové pečivo a v neposlední řadě také na zahraniční speciality typu ciabatta, focaccia nebo panini. Nic tak nebude bránit tomu, abyste si například s partnerem zavzpomínali na Francii při nedělní snídani, kdy nebudou chybět croissanty s marmeládou a ovocem nebo bagetky s výběrem sýrů.
Hygiena především!
Na rozdíl od čerstvého pečiva lze u tohoto dopékaného dohledat použité suroviny u každé konkrétní šarže výrobků. "Myslíme si, že pro zákazníka je důležitá nejen, informace, zda je pečivo čerstvé, nebo dopékané, ale i jak je pečivo staré a kdo ho vyrobil, což je v případě čerstvého pečiva problém. V La Lorraine používáme pro výrobu české suroviny, neustále investujeme do moderních výrobních a balících linek."
"Cestou do prodejen míří pečivo v neprodyšném dvojím balení, tak aby se k zákazníkovi dostalo pečivo v nejvyšší kvalitě," uzavírá Jaroslava Nováková. Hygiena dopravy dopékaného pečiva je nesrovnatelná. Neprodyšně uzavřené kartony putují přímo z výrobní linky až do prodejny, zatímco běžnou praxí u pekáren s čerstvým pečivem je manipulace čerstvého pečiva v otevřených přepravkách.
Pokud si chcete pochutnat na teplém a voňavém pečivu s křupavou kůrkou co nejčastěji, porozhlédněte se při nákupu mezi dopékanými výrobky. Pečivo vás překvapí nejen chutí, ale i šíří sortimentu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak v obchodě vybrat správné pečivo, radí Petr Havlíček
20 rychlých receptů na zdravé chlebíčky a jednohubky
Jak vyčistit televize, monitory a klávesnice. Poradíme