reklama

BLOG Tisíc chutí: Proč byste si měli dát řepu

Jídlo je lék a v případě červené řepy to platí dvojnásob. Nenápadná červená kořenová zelenina je pro naše tělo cenným pokladem a zažívá v kuchyni svoji renesanci. A to nejen pro své pozitivní účinky na zdraví. Její neuvěřitelně barevné a lákavé variace vypadají na talíři božsky a uspokojí všechny mlsné jazýčky.

Foto: 1000 chutí

První záznamy o řepě pocházejí z Babylonie. Jejím původním domovem je Středomoří a severoafrické oblasti. Za její rozšíření po Evropě vděčíme velikosti Římské říše. Tenkrát se ale využívaly pouze mladé listy řepy. Až později byl do kuchyní vpuštěn i kořen řepy.

Nejlepší účinky na zdraví má řepa v syrovém stavu. Červená řepa je přirozeným zdrojem minerálů, vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek, zejména draslíku, železa, kyseliny listové, vlákniny, vitaminů C a E. Barvivo červené řepy podporuje tvorbu červených krvinek a působí proti chudokrevnosti. Pravidelná konzumace řepy udržuje ve skvělé kondici zejména věnčité tepny, játra a pokožku. Jako antioxidant pomáhá z těla vylučovat jedovaté látky.

Lenka Formánková

Lenka Formánková

Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.

Je libo syrovou řepu?

Už jste ochutnali syrovou řepu? Odkrojte oba konce červené bulvy, řádně omyjte a i se slupkou nakrájejte na tenké plátky. Když si k ní cestou do práce zakoupíte kozí sýr nebo lučinu, máte odzbrojující svačinku. Pro svěží nasládlou chuť vybírejte spíše menší bulvy.

Čekáte-li hosty, připravte rychlý řepný salát. Sýry, vlašské ořechy, čerstvé bylinky, pesto, česnek, křen, kvalitní oleje a octy, všechny tyto ingredience řepě chuťově sluší a vzniklé variace jsou k nakousnutí. Zkuste nastrouhanou řepu zakápnout  umeoctem a olivovým olejem, přidejte sýr feta, trochu čerstvého tymiánu a pár vlašských ořechů.

Vařená či pečená řepa vyžaduje více času

Chcete-li okusit příjemně zemitě nasládlou chuť pečené nebo vařené řepy, je zapotřebí přibližně hodina času. V tlakovém hrnci se čas vaření zkrátí zhruba na polovinu. Řepu je lepší před vařením neloupat, aby neztratila nic ze své životodárné šťávy. A tip pro vás? Tepelně upravenou řepu nakrájejte na tenké plátky a opět kombinujte s olivovým olejem, sýry, ořechy, s různými octy a zálivkami. Zkuste také pomazánku z červené řepy nebo výborné zeleninové hranolky, které jsou výtečnou přílohou.

Pomazánka z červené řepy

Porce: 4
Příprava: 15 minut + pečení řepy cca 50 minut

2-3 střední červené řepy (cca 300 g)
50 g slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kmínu
1/4 lžičky soli
pepř, případně křen
kousek balkánského sýra
hrstičku čerstvých bylinek (řeřicha, koriandr, rukola, atd..)

Řepu omyjte, neloupejte. Dejte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte zhruba hodinu do změknutí na 200 stupňů.

Vychladlou řepu, slunečnicová semínka, olivový olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a kmín dejte do mixéru a rozmixujte do pomazánkové konzistence. Dochuťte křenem a nechte hodinu uležet v lednici.

Pomazánku servírujte nejlépe s kváskovým chlebem ozdobenou balkánským sýrem, vlašskými ořechy a hrstkou čerstvých bylinek.

Zeleninové hranolky

Nakrájejte jakoukoliv kořenovou zeleninu a řepu na tenké hranolky, smíchejte s olivovým olejem, solí a sušeným tymiánem. Pro výraznější chuť přidejte najemno nastrouhaný česnek. Pečte v troubě na 250 stupňů doměkka asi 20 minut. Použijte pečicí papír.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama