BLOG Markéta v troubě: Srdíčkový koláč
Překvapte své blízké jednoduchým lahodným koláčem. Je hotový za chvilku a opravdu s ním zabodujete.
Markéta Chovancová
Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 100 g lískových ořechů
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 140 g studeného másla
- 70 g cukru krystal
- 1 lžička skořice
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 200 g bílé čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 100 ml marmelády
V míse smícháme nejprve sypké suroviny na těsto, tedy rozmixované lískové ořechy, mouku, kakao, cukr a skořici. Nakrájíme studené máslo, přidáme žloutky, lžíci rumu a prsty tvoříme nejprve drobenku, poté spojíme v těsto. Těsto přemístíme do koláčové formy a vytvoříme dno koláče, včetně vyšších okrajů. Vidličkou propícháme dno a dáme do lednice na 20 minut a rozehřejeme troubu na 175 °C.
Mezitím si nejlépe ve vodní lázni rozehřejeme 100 ml smetany, rozpustíme v ní kvalitnější bílou čokoládu. Odstavíme, rozmícháme do hladka a necháme vychladnout.
Korpus na koláč pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 10 minut, nenecháváme péct příliš dlouho, aby nezhořkl. Poté necháme dojít jen volně na lince ve formě do vychladnutí.
Na krém si vyšleháme zbytek šlehačky, mascarpone a předpřipravenou směs rozpuštěné bílé čokolády ve smetaně. Vše vychlazeno z lednice. Nešleháme zbytečně příliš dlouho, aby se nepřešlehalo mascarpone. Ochutnáme, podle chuti můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale čokoláda by měla krém dostatečně osladit. Krém rozprostřeme na vychladlý korpus a zarovnáme.
Řidší marmeládu (může být i rozvar například z mražených malin, zahuštěný škrobem a propasírovaný) si dáme do silnějšího igelitového pytlíku či zdobicího pera a tvoříme puntíky na povrchu koláče. Nakonec je párátkem či špejlí projedeme, jako bychom chtěli každou tečku rozpůlit, a vznikne srdíčko.
Srdíčkový koláč dáme vychladit do lednice a poté podáváme nakrájený na klínky ke kávě.