reklama
 

BLOG Markéta v troubě: Podzim v kuchyni

Podzim mám snad ze všech období nejraději. Nejen kvůli počasí, ale hlavně na naší zahrádce dozrává spousta zeleniny i ovoce a je momentálně líp zásobovaná než místní obchod. Pojďme si shrnout, které sezónní poklady si nenechat na podzim ujít.

Foto: iStock

Zelenina

Jako první vás napadne asi dýně, ale na zahrádkách či trzích si teď můžete vybírat z právě dozrálých mrkví, červené řepy, cukety, lilku, květáku, kapusty, brokolice, cibule, česneku a dalších, které se dají skvěle využít na silné krémové i husté vývarové polévky. Doplnit je můžete třeba i luštěninami či pohankou a vločkami. Nebo zeleninu nakrájejte a rozložte na pečící papír, přidejte pár kapek olivového oleje, oblíbené koření, sůl, snítky čerstvých bylinek a docílíte tak fantastické přílohy. Pečená zelenina je také lépe stravitelná. Nezapomeňte ani na kysané zelí. Ve všech případech se nabijete vitamíny a posílíte imunitu.

Houby

Na houby jsme v Česku experti. Skvělé je jejich všestranné využití, vylepší se s nimi omáčky, maso, polévky, slané nákypy a vlastně se dají připravit i samostatně. Nezapomeňte si je nasušit i na zimu, v některých pokrmech dokáží nahradit i maso a u nás doma nesmí pak chybět ani ve štědrovečerní polévce.

Ovoce

Teď na přelomu léta a podzimu máme na zahrádce ještě i maliny, ostružiny a brusinky, dominantní jsou však už jablka, hrušky a švestky, které se letos, po delší pauze, opravdu urodily ve velkém. Miluju z nich koláče, kynuté knedlíky, mošty, záviny, ale hodí se například i k drůbeži. Zkuste někdy přihodit k pečenému kuřeti jablíčko. Uvidíte to kouzlo.

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Top je také kombinace švestek s mákem. Vařím povidla, zavařuju a suším křížaly. Všechno se bude v zimě hodit. Přidala bych do této kategorie ještě i ořechy, vlašské i lískové, které si nezapomeňte nasušit a třeba dát i navážené do mrazáku, nezdá se to, ale za chvíli je budeme vytahovat na cukroví. Dobrý tip je i nasypat si ořechy do uzavíratelné sklenice a zalít medem. Na vločky s jogurtem k snídani nebo do kaší to pak bude neskutečná dobrota!

Zvěřina

Svoji tradici mají na podzim i hony a zvěřinové hody. Pokud si na zvěřinu netroufnete sami, zajděte si na ni alespoň do restaurace, v tomto období je opravdu nejlepší. Moc ráda mám i paštiky a kombinaci zvěřiny s brusinkami.

Čaje

V létě čaje až tolik nepiju, ale s podzimem to na mě zase přijde a naskládám si je ve skříňce dopředu. Ještě musím stihnout nasbírat šípky. Výborný na prohřátí je i čaj ze zázvorového kořene. Rozptyluje chlad, ničí bakterie, uvolňuje energii a ve spojení s medem může dokonce předejít nasazení antibiotik. A jestli jste si ještě nestihli připravit do skleniček pečený čaj tak pospěšte, ještě to stihnete.




reklama

Komerční tip

reklama