BLOG Markéta v troubě: Podzim v kuchyni
Podzim mám snad ze všech období nejraději. Nejen kvůli počasí, ale hlavně na naší zahrádce dozrává spousta zeleniny i ovoce a je momentálně líp zásobovaná než místní obchod. Pojďme si shrnout, které sezónní poklady si nenechat na podzim ujít.
Zelenina
Jako první vás napadne asi dýně, ale na zahrádkách či trzích si teď můžete vybírat z právě dozrálých mrkví, červené řepy, cukety, lilku, květáku, kapusty, brokolice, cibule, česneku a dalších, které se dají skvěle využít na silné krémové i husté vývarové polévky. Doplnit je můžete třeba i luštěninami či pohankou a vločkami. Nebo zeleninu nakrájejte a rozložte na pečící papír, přidejte pár kapek olivového oleje, oblíbené koření, sůl, snítky čerstvých bylinek a docílíte tak fantastické přílohy. Pečená zelenina je také lépe stravitelná. Nezapomeňte ani na kysané zelí. Ve všech případech se nabijete vitamíny a posílíte imunitu.
Houby
Na houby jsme v Česku experti. Skvělé je jejich všestranné využití, vylepší se s nimi omáčky, maso, polévky, slané nákypy a vlastně se dají připravit i samostatně. Nezapomeňte si je nasušit i na zimu, v některých pokrmech dokáží nahradit i maso a u nás doma nesmí pak chybět ani ve štědrovečerní polévce.
Ovoce
Teď na přelomu léta a podzimu máme na zahrádce ještě i maliny, ostružiny a brusinky, dominantní jsou však už jablka, hrušky a švestky, které se letos, po delší pauze, opravdu urodily ve velkém. Miluju z nich koláče, kynuté knedlíky, mošty, záviny, ale hodí se například i k drůbeži. Zkuste někdy přihodit k pečenému kuřeti jablíčko. Uvidíte to kouzlo.
Markéta Chovancová
Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.
Top je také kombinace švestek s mákem. Vařím povidla, zavařuju a suším křížaly. Všechno se bude v zimě hodit. Přidala bych do této kategorie ještě i ořechy, vlašské i lískové, které si nezapomeňte nasušit a třeba dát i navážené do mrazáku, nezdá se to, ale za chvíli je budeme vytahovat na cukroví. Dobrý tip je i nasypat si ořechy do uzavíratelné sklenice a zalít medem. Na vločky s jogurtem k snídani nebo do kaší to pak bude neskutečná dobrota!
Zvěřina
Svoji tradici mají na podzim i hony a zvěřinové hody. Pokud si na zvěřinu netroufnete sami, zajděte si na ni alespoň do restaurace, v tomto období je opravdu nejlepší. Moc ráda mám i paštiky a kombinaci zvěřiny s brusinkami.
Čaje
V létě čaje až tolik nepiju, ale s podzimem to na mě zase přijde a naskládám si je ve skříňce dopředu. Ještě musím stihnout nasbírat šípky. Výborný na prohřátí je i čaj ze zázvorového kořene. Rozptyluje chlad, ničí bakterie, uvolňuje energii a ve spojení s medem může dokonce předejít nasazení antibiotik. A jestli jste si ještě nestihli připravit do skleniček pečený čaj tak pospěšte, ještě to stihnete.