reklama

BLOG Markéta v troubě: Nejrychlejší jablkový koláč

Vyzkoušejte vynikající jablečný koláč, který zachutná snad všem. Jablka jen zalijete v podstatě palačinkovým těstem, upečete a máte hotovo. Nezapomeňte při podávání ozdobit smetanou, čímž dovedete chuťově tento vláčný koláč plný ovoce k dokonalosti.

Foto: Markéta Chovancová
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Budete potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 3 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 6 lžic másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 ml mléka
  • 125 g cukru krystal
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • na ozdobu mandlové lupínky a zakysaná smetana

Jablka očistíme a nakrájíme na měsíčky nebo kostky, nasypeme do máslem vymazané formy a pokapeme citronovou šťávou. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C.

V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, poté prošleháme i s rozpuštěným (ne horkým) máslem (když zbude, nechat na potření s medem po upečení), mlékem, přidáme i vanilkový extrakt (nebo jinou formu vanilky), mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořici. Znovu prošleháme a nalijeme na jablka ve formě.

Jablkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Po upečení necháme lehce vychladnout, přiklopíme tácem či velkým talířem, obrátíme dnem vzhůru a odděláme formu. Můžeme lehce pocukrovat moučkovým cukrem nebo potřít zbylým rozpuštěným máslem se lžící medu, udělá to výbornou krustu. Dokola ozdobíme mandlovými lupínky.

Koláč servírujeme nakrájený na klínky, ozdobený šlehačkou či zakysanou smetanou. Pokud chceme lehčí, například snídaňovou variantu, můžeme jen ozdobit jogurtem či tvarohem.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama