BLOG Markéta v troubě: Nejlepší hruškový koláč
Hledáte jednoduchý koláč, který je hotový za pár minut a přitom je tak výjimečný, že jej budete chtít péct stále znovu? Zkuste tento hruškový koláč, ve kterém se úžasně doplňuje chuť hrušek se skořicí, kakaem, perníkovým kořením a tvarohem. Chutná všem!
Markéta Chovancová
Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do perníku
- 2 lžičky perníkové koření
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 110 g třtinového cukru
- 160 g másla
Na náplň:
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 1 zakysanou smetanu
- půl sáčku vanilkového pudinku
- 1 tvaroh ve vaničce
- 3 velké hrušky
Postup:
V misce smícháme sypké suroviny na korpus, tedy mouku (může být i například špaldová, mandlová s kokosovou atd.), cukr, kypřicí prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Po promíchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Nesnažíme se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky. Koláčovou formu si vymažeme máslem a tři čtvrtiny množství drobenky do ní vysypeme. Dlaní lehce přitlačíme na dno a také na okraje. V jiné misce si smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudingu (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med. Po promíchání vylijeme na připravený korpus. Hrušky oloupeme a nakrájíme na měsíčky, cca 3 mm vysoké a naskládáme lehce na tvarohovou náplň. Posypeme shora zbytkem drobenky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175° cca 35 minut. Po upečení bude koláč pod krustou ještě neztuhlý, ale po vychladnutí zatuhne a půjde krásně krájet.