reklama
 

BLOG Markéta v troubě: Dýňové bochánky s medovou krustou

Podzimní recept, který ohromí všechny okolo? Jednoznačně tyto úžasně vláčné, a přitom nadýchané dýničky s medovou krustou!

Foto: Markéta Chovancová
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Budete potřebovat

Na těsto: půlka dýně (máslová nebo hokaido), 120 ml vlažného mléka, 45 g másla, 1 vejce, 50 g třtinového cukru, špetka soli, 6 g sušeného droždí, 340 g hladké mouky

Na potření: 1 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu

Postup:

Rozehřejeme troubu na 175 °C. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Pekáček vyložíme pečicím papírem, vložíme dýni nakrájenou na kostky, přiklopíme víkem či alobalem a pečeme do změknutí (cca 30 minut). Jakmile půjde dýně lehce vidličkou rozmáčknout, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek uprostřed, nasypeme sušené droždí, cukr, na kraj do mouky zamícháme sůl, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, jedno vejce a vidličkou rozmačkanou dýni (odvážíme 130 g). Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota, hnětací metličky na mixéru či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Vymísené těsto vložíme do olejem vymazané velké mísy, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu.

Po cca 1 hodině těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na lehce podsypaný vál hladkou moukou. Těsto rozdělíme na cca 15 dílů. Z každého dílku uděláme měšec a upravíme na kuličku (můžeme i něčím naplnit). Potravinářským provázkem (cca 70 cm) podebereme každou kuličku, uděláme uzlík a otočíme. Takto zopakujeme čtyřikrát, naznačíme tak záhyby dýně. Neutahujeme, ještě nakynou. (Nebo jednodušeji - po obvodu nastřiháme nůžkami potřené olejem). Poskládáme s odstupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 40 minut kynout (nezkracovat).

Po uplynutí 40 minut sejmeme potravinářskou fólii, rozkvedláme vajíčko s lžičkou vody a pomašlujeme. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut, až jsou dýničky dozlatova.

Ihned po vytažení potřeme připraveným rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Po vychladnutí odstřihneme provázek, můžeme udělat stopku dýně z rozpůleného pekanu a vychladlé podáváme. Nejlépe chutnají s plátky studeného másla, případně s oblíbenou marmeládou. Pokud nějaké vychladlé dýničky zbydou, do druhého dne vydrží krásně měkké ve vzduchotěsné krabičce či dobře zabalené do potravinářské fólie.

Sexy idoly 90. let. Jak hollywoodští fešáci stárnou do krásy | Video: Aktuálně.cz
reklama
reklama
reklama