reklama

BLOG Kosmetika hrou: Kouzelná kopřiva dvoudomá

Na jaře vyrážejí první zelené lístky a zaručeně mezi nimi najdeme kopřivu dvoudomou. Ta nám poslouží krásně nejen k výrobě vlasového oplachu, užijeme ji i v kuchyni a připravíme s ní dobroty, které naši očistu podpoří.

Foto: Isifa/Thinkstock
Judita Klimentová - Kosmetika hrou

Judita Klimentová - Kosmetika hrou

"Výroba přírodní kosmetiky je jako pečení koláčů. Smícháte ingredience ve správném poměru a čekáte, zda se to povede."

K výrobě domácích přírodních přípravků se postupně dostala přes sběr bylinek a vaření domácích pochutin. Velkým impulzem bylo když si poprvé vyrobila přírodní veganské mýdlo. Učila se, sbírala bylinky a experimetnovala. Během cest po Indii zkoušela použití indického koření a olejů z hlediska Ajurvédy a to začala propojovat s masážemi. Vrhla se do výroby všeho, co se kosmetiky a bylinek týkalo. V roce 2014  začala pořádat workshopy výroby přírodní kosmetiky a sdílet recepty na webu (www.kosmetikahrou.cz). Miluje esenciální oleje, byliny, dobré jídlo a bytí v přírodě. 

Kopřiva je jednou z prvních magických bylinek sezony. Čistí krev, a tím pádem i pomáhá naší pleti, játrům a celému tělu. Je několik způsobů, jak s kopřivou nakládat, a proto jsem připravila pár receptů, které vás mohou inspirovat a rozhodně i motivovat ke sběru téhle "píchavky" :)

Zajímají vás bylinky? Mrkněte na náš celoroční kurz.

Vynikající recepty do našeho bříška

Kopřiva se skvěle hodí do jarní očistné kuchyně. Můžete si například společně s pampeliškou a sedmikráskami připravit chutný jarní salátek.

Kopřivu přidáváme doma i do zeleninových polévek.

Můj oblíbený kopřivový recept jsou šťouchané brambory se spařenou kopřivou a orestovaným tempehem.

Ale nejvíc je kopřivový dip mojí mámy. Tyčovým mixérem pomixujeme kopřivy, avokádo, česnek, sůl, pepř a olivový olej. Dip je lehce pikantní a hodí se jak na topinky, tak jako omáčka k jídlům.

A přidávám jeden velikonoční recept ze své kuchyně. Bon apetit!

Kopřivová nádivka

Na oleji si trochu opražím na drobno nakrájenou cibulku, česnek, tofu nebo tempeh. Spařím a pokrájím čerstvé lístky kopřivy.

Nadrobno nakrájím zbytek žitného chleba.

Uvařím polentu se zeleninovým kořením. Jakmile je polenta uvařená, přimíchám kopřivy, tempeh s cibulkou i chleba. Směs vyliju do pečicí mísy vymazané olivovým olejem.

Dám zapéct do trouby na 30 minut.

Většinou ji jíme až studenou společně s kyselou okurkou nebo zelím.

Čaj na pročištění těla i duše

Jak jsem se již v úvodu zmínila, kopřiva podporuje čištění naší krve. Prospívá to hlavně játrům a naší pokožce. Díky kopřivovému čaji můžeme podpořit jarní detoxikační kúru. Můj táta si dělá až třítýdenní kopřivovou kúru, kdy pije jeden až dva hrnky kopřivového výluhu denně.

Pro krásně umyté vlásky

Určitě také víte, že kopřiva je důležitou ingrediencí mnoha kvalitních vlasových přípravků. Nejméně složité je si udělat výluh, kterým si pak vlasy opláchneme. Výluh z kopřivy bojuje proti lupům, jemně odmašťuje a zanechává vlasy lesklejší. Určitě si nezapomeňte kopřivy nasušit i na zimu :)

Pamatujte při sběru kopřivy, že je nutné, aby rostla minimálně 150 metrů od silnice. Můžete použít i kopřivu sušenou.

Mrkněte na další recepty na webu :)

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama