BLOG Kosmetika hrou: Jedlé plevele - pažitka lesní
Společně s ptačincem můžete v lesích a parcích narazit na divokou pažitku. Je o něco menší než ta, kterou pěstujeme na zahrádce, ale chutí je vynikající!
Judita Klimentová - Kosmetika hrou
"Výroba přírodní kosmetiky je jako pečení koláčů. Smícháte ingredience ve správném poměru a čekáte, zda se to povede."
K výrobě domácích přírodních přípravků se postupně dostala přes sběr bylinek a vaření domácích pochutin. Velkým impulzem bylo když si poprvé vyrobila přírodní veganské mýdlo. Učila se, sbírala bylinky a experimetnovala. Během cest po Indii zkoušela použití indického koření a olejů z hlediska Ajurvédy a to začala propojovat s masážemi. Vrhla se do výroby všeho, co se kosmetiky a bylinek týkalo. V roce 2014 začala pořádat workshopy výroby přírodní kosmetiky a sdílet recepty na webu (www.kosmetikahrou.cz). Miluje esenciální oleje, byliny, dobré jídlo a bytí v přírodě.
Divoká pažitka - pažitka pobřežní - lesní pažitka - divoký šnytlík (Allium schoenoprasum)
Je pěkně pikantní :)
Divoká pažitka je plná vitaminu C a chlorofylu. Také obsahuje množství různých minerálů - fosfor, sodík, vápník, železo, vitaminu B2 atd.
Patří do rodiny česneků a od toho se odvíjí i její léčivé vlastnosti. Je antibakteriální, snižuje krevní tlak, je ideální na trávení a proti střevním parazitům a posiluje imunitu.
Zajímají vás bylinky? Mrkněte na náš celoroční kurz.
Tipy na recepty
Určitě pažitku zapojte jako posypku na polévku. Můžete ji přidat do každé pomazánky, bylinkových másel nebo sýrů. Skvěle se hodí na omeletu.
Ideální je i na sušení nebo mražení.
Zálivka na saláty
- olivový olej
- vinný ocet nebo citronová šťáva
- malý stroužek česneku
- pokrájená divoká pažitka
- opražená sezamová semínka
- pepř
- špetka soli
Krémové pečené brambory
- brambory
- olivový olej, máslo, ghí nebo sezamový olej
- sojová, ovesná nebo klasická smetana
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- hrst pokrájené divoké pažitky
Brambory pokrájíme na drobné kousky a dáme do vymazaného pekáče s ořechy. Olej smícháme se solí, pepřem, muškátovým oříškem a smetanou, brambory zalijeme a pečeme do měkka. Na talířích posypeme pažitkou.
Ocet z divoké pažitky
- 2 hrsti květů a stonků divoké pažitky, pokrájených
- 3 hrnky kvalitního vinného nebo jablečného octa
Zalijeme tak, aby bylo vše ponořené, a macerujeme několik týdnů. Používáme na saláty :)