BLOG Kosmetika hrou: Bezový sirup na letní limonádu i zimní čaje
Každý rok jsem se moc těšila na léto zalité sluncem, kdy byl náš okenní parapet plný zavařovaček se zlatavým mokem. Limonáda a sirup z bezu voněly celou kuchyní.
Judita Klimentová - Kosmetika hrou
"Výroba přírodní kosmetiky je jako pečení koláčů. Smícháte ingredience ve správném poměru a čekáte, zda se to povede."
K výrobě domácích přírodních přípravků se postupně dostala přes sběr bylinek a vaření domácích pochutin. Velkým impulzem bylo když si poprvé vyrobila přírodní veganské mýdlo. Učila se, sbírala bylinky a experimetnovala. Během cest po Indii zkoušela použití indického koření a olejů z hlediska Ajurvédy a to začala propojovat s masážemi. Vrhla se do výroby všeho, co se kosmetiky a bylinek týkalo. V roce 2014 začala pořádat workshopy výroby přírodní kosmetiky a sdílet recepty na webu (www.kosmetikahrou.cz). Miluje esenciální oleje, byliny, dobré jídlo a bytí v přírodě.
Tenhle osvěžující i léčivý zázrak si připravuji každou sezonu. V létě vás ochladí limonáda ze sirupu a sody s plátky citronu. Během zimy sirup oceníte v léčivém čaji během chřipkové sezony.
Bez černý (sambucus nigra) podporuje pocení, má močopudné účinky, ideální na prochladnutí a záněty průdušek.
Zajímají vás bylinky? Mrkněte na náš celoroční kurz.
Recept na bezinkový sirup
21 kusů rozkvetlých květů bezu
3 litry vody
3 kg cukru
10 g kyseliny citronové nebo citronová šťáva z několika citronů
skleněné lahve
Natrhám květy bezu a nechám je chvíli na trávě nebo v košíku, aby z nich stihly vylézt všechny mušky a brouci. Poté květy naložím do velkého hrnce a přiliju vodu. Přidám cca 10 g kyseliny citronové nebo šťávu z citronů a jeden dobře umytý a nakrájený citron.
Nechám macerovat ideálně 48 h.
Macerát scedím na jemném sítku, aby nepropluly kousky květů, které by později v sirupu mohly plesnivět. Ve velkém hrnci smíchám macerát s cukrem a nechám lehce převařit. Dávám bílý a třtinový cukr napůl, hnědý cukr má dost intenzivní vůni i barvu, a když jsem dávala pouze ten, tak bezinky nebyly moc cítit.
Po vystydnutí přeliji do vysokých lahví, popíšu a uskladním ve spíži.
Receptur i postupů je mnoho - nebojte se experimentovat. 🙂