reklama

BLOG Kosmetika hrou: Bezový sirup na letní limonádu i zimní čaje

Každý rok jsem se moc těšila na léto zalité sluncem, kdy byl náš okenní parapet plný zavařovaček se zlatavým mokem. Limonáda a sirup z bezu voněly celou kuchyní.

Foto: Lenka Hajdučková
Judita Klimentová - Kosmetika hrou

Judita Klimentová - Kosmetika hrou

"Výroba přírodní kosmetiky je jako pečení koláčů. Smícháte ingredience ve správném poměru a čekáte, zda se to povede."

K výrobě domácích přírodních přípravků se postupně dostala přes sběr bylinek a vaření domácích pochutin. Velkým impulzem bylo když si poprvé vyrobila přírodní veganské mýdlo. Učila se, sbírala bylinky a experimetnovala. Během cest po Indii zkoušela použití indického koření a olejů z hlediska Ajurvédy a to začala propojovat s masážemi. Vrhla se do výroby všeho, co se kosmetiky a bylinek týkalo. V roce 2014  začala pořádat workshopy výroby přírodní kosmetiky a sdílet recepty na webu (www.kosmetikahrou.cz). Miluje esenciální oleje, byliny, dobré jídlo a bytí v přírodě. 

Tenhle osvěžující i léčivý zázrak si připravuji každou sezonu. V létě vás ochladí limonáda ze sirupu a sody s plátky citronu. Během zimy sirup oceníte v léčivém čaji během chřipkové sezony.

Bez černý (sambucus nigra) podporuje pocení, má močopudné účinky, ideální na prochladnutí a záněty průdušek.

Zajímají vás bylinky? Mrkněte na náš celoroční kurz.

Recept na bezinkový sirup

21 kusů rozkvetlých květů bezu

3 litry vody

3 kg cukru

10 g kyseliny citronové nebo citronová šťáva z několika citronů

skleněné lahve

Natrhám květy bezu a nechám je chvíli na trávě nebo v košíku, aby z nich stihly vylézt všechny mušky a brouci. Poté květy naložím do velkého hrnce a přiliju vodu. Přidám cca 10 g kyseliny citronové nebo šťávu z citronů a jeden dobře umytý a nakrájený citron.

Nechám macerovat ideálně 48 h.

Macerát scedím na jemném sítku, aby nepropluly kousky květů, které by později v sirupu mohly plesnivět. Ve velkém hrnci smíchám macerát s cukrem a nechám lehce převařit. Dávám bílý a třtinový cukr napůl, hnědý cukr má dost intenzivní vůni i barvu, a když jsem dávala pouze ten, tak bezinky nebyly moc cítit.

Po vystydnutí přeliji do vysokých lahví, popíšu a uskladním ve spíži.

Receptur i postupů je mnoho - nebojte se experimentovat. 🙂

Mrkněte na další recepty na webu. :)

reklama
reklama
reklama