BLOG Ibezcukrutojde: Citronová polévka
Polévky jsou od malička moje nejoblíbenější jídlo. Moje maminka byla kouzelnice a její vývary byly prostě nejlepší. Jako děti jsme měly vývar každý den. Nechyběly ani domácí vaječné nudličky, které maminka krájela ručně. A nemusela bych jíst nic jiného. Její bramboračka, až na houby, které jsem jako dítě neměla ráda, byla taky úžasná.
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde
Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz
Tím, že už nemohu konzumovat lepek a obiloviny, jsem musela recepty na mnoho polévek upravit, ale i tak je u nás doma vývar nebo z něj připravená polévka téměř na denním pořádku. Vývar mi neustále bublá v pomalém hrnci, a tak je prostě jednoduché trochu odebrat a během 20 minut připravit skvělou večeři nebo oběd.
Receptů na polévky najdete na mém blogu a také v mých dvou kuchařkách nespočet. I tak stále vymýšlím nové a nové.
Tenhle recept vymyslela moje dcera Stella, která stejně jako já hrozně ráda vaří a ještě raději jí. A když někde vidí recept, hned vymýšlí, jak ho můžeme upravit, aby byl vhodný při našem stravování. Tahle variace tradiční středomořské polévky se jí náramně povedla.
Doufám tedy, že nadchne i vás. A jedna rada na závěr: doporučuji udělat dvojitou dávku!
2 lžíce sádla nebo ghí
3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
2-3 hrnky syrové květákové rýže, tedy strouhaného květáku
3 hrnky kuřecího vývaru
2 žloutky
4 lžíce čerstvé citronové šťávy
sůl a pepř dle chuti
1 hrnek vařeného kuřecího masa z vývaru nebo pečeného kuřete
plátky citronu a petrželová nebo jiná nať na ozdobu
Do hrnce dejte sádlo nebo ghí, zahřejte a přidejte nakrájený česnek, osmahněte a poté přidejte nastrouhaný květák, promíchejte, osolte a opepřete dle chuti a nechte za občasného míchání restovat asi 3 minuty.
Zalijte vývarem a promíchejte a nechte pod pokličkou vařit, dokud nebude květák skoro měkký, tak asi 20 minut.
Až bude květák měkký, přidejte nakrájené nebo natrhané kuřecí maso a nechte pár minut prohřát.
Mezitím si připravte žloutky a vyšlehejte je s citronovou šťávou. Do malé misky si nalijte naběračku vývaru a do ní za stálého mícháni nalijte pomalu vyšlehané žloutky s citronem. Nechcete přece, aby se vám vajíčko srazilo.
Sundejte polévku ze sporáku a opatrně do ní nalijte, opět za stálého míchání, směs vajec, vývaru a citronu. Promíchejte a nechte pár minut polévku odstát.
Polévku nesmíte přivést znovu k varu, ani když ji budete ohřívat, jinak se vejce srazí. Na chuti to neubere, je to spíš estetický dojem.
Ozdobte citronem a čerstvou natí.