BLOG Ibezcukrutojde: Brownies z červené řepy, bez mouky a cukru
Když jsem před mnoha lety začínala s GAPS dietou, hledala jsem různé recepty a inspiraci všude po internetu. Psal se rok 2010 a informací bylo velmi málo. Dokonce ani v zahraničí nebylo mnoho blogů věnujících se paleo stravě, GAPS neznal skoro nikdo. Nezbylo mi tedy nic jiného než se pustit do vymýšlení svých vlastních receptů. A tohle byl jeden z nich. Tedy až o pár let později. Nadchnul mě hlavně proto, že v něm nebyla žádná mouka, ani ořechová, kokosová, a chuťově jsou brownies k nerozeznání od klasicky připravených.
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde
Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz
Je to můj tradiční recept, který připravuji dceři do školy, když má narozeniny. Poprvé jsem je pekla, když měla 7. narozeniny. Žili jsme tehdy v Singapuru a plná třída dětí nepoznala, že jedí červenou řepu. Když jim to dcera oznámila, samozřejmě až dojedly a chtěly si přidat, nechápaly. Protože řepa je přece fuj.
I zde na Maui jsme vloni otestovali plnou třídu dětí - se stejným výsledkem. Nikdo řepu nepoznal. Tak snad to přesvědčí i vás a tenhle neobvyklý recept vyzkoušíte.
Protože řepa může být i mňam, ne fuj!
Pokud vás zajímá více informací o terapeutické dietě GAPS, na mém webu najdete úžasný rozhovor s autorkou této diety dr. Natashou. Na jaře se také můžete těšit na překlad knihy od stejnojmenné autorky, momentálně dokončuji texty. Více o terapeutické dietě zde
A tady je slibovaný recept. Připomínám, že jeden hrnek je 240 ml. A pokud jste zvyklá na sladší chuť, přidejte více medu, než je v receptu, klidně i hrnek.
2,5 hrnku nastrouhané červené řepy
med dle chuti, stačí i lžíce nebo až 1 hrnek
4 vejce
½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla.
špetku soli
½ hrnku nepraženého, neslazeného kakaa
½ lžičky jedlé sody (můžete vynechat)
Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte, stačí nahrubo. Nastrouhanou řepu dejte do kastrůlku a přidejte med. Pomalu přiveďte k varu, občas promíchejte, aby se řepa nepřipálila. Až se začne řepa vařit, stáhněte teplotu na minimum a nechte pomalu vařit asi 30 minut, nebo až bude řepa dostatečně měkká. Můžete zakrýt pokličkou. Řepa pustí celkem dost vody, není tedy nutné podlévat. Až bude řepa dostatečně měkká, nechte ji chvíli vychladnout, aby nebyla vařicí, dejte ji do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Nakonec do mixéru přidejte ostatní suroviny a mixujte, dokud nebudete mít hladké těsto.
Když budete mixovat těsto, předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si menší pečicí misku. Tu vyložte pečicím papírem nebo pořádně vymažte tukem.
Nalijte těsto do misky a dejte do trouby asi na 40-45 minut.
Nelekněte se, brownies mohou být více červené než hnědé. Záleží na druhu kakaa.
Na fotce jsou brownies ozdobené rozpuštěnou čokoládou a jahodami.