BLOG Češka z Česka: Upečte si jidáše, který nezradí
Na Zelený čtvrtek si uvařte tradičně něco zeleného a upečte si jidáše, sladké pečivo z kynutého těsta. Různé tvary mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Jeden z dvanácti apoštolů, který Ježíše zradil. Podle lidových tradic mohou mít tvary zvířátek a přivolávat tak jaro.
Češka z Česka
Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
Jidáše se potírají medem, který ale nemá být kupovaný, nýbrž darovaný, aby uchránil před hadím uštknutím a žihadly.
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
200 ml 33% smetany
3 žloutky vajec
(1 vejce na potření, nebo můžete použít zbylé bílky)
kostka čerstvého droždí
citronové kůra z 1 citronu
špetka soli
Na pomazání upečených jidášů:
med a máslo podle chuti a počtu lidí
Postup:
- Nejprve připravte kvásek. Do misky nadrobte droždí, přidejte lžíci moučkového cukru a vytvořte kašičku. Přidejte 3 lžíce polohrubé mouky, promíchejte a přilijte smetanu pokojové teploty. Uvařte vodu, nalijte ji do hrnce a ten dejte na dno vypnuté trouby. Na mřížku dejte misku s kváskem a nechte ji 15 min. ve vypnuté zavřené troubě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Na vál prosejte mouku, cukr, nakrájejte máslo pokojové teploty, přidejte špetku soli. Vytvořte důlek, do kterého dejte žloutky a kvásek. Rukama pořádně prohnětejte, až vznikne tuhé těsto. Toto těsto má dobrou konzistenci, je lepkavé, ale z prstů jde dobře sundat a nemusíte ani přidávat tolik mouky na vál.
- Vypracované lesklé těsto dejte do velké mísy, připryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout 1 hod.
- Vykynuté těsto ještě prohněťte a rozdělte na 12 dílů (12 dílů má připomínat 12 apoštolů). Z dílků vyválejte dlouhý váleček a zamotejte do libovolných tvarů.
- Na plech s pečícím papírem dejte jidáše a potřete je rozšlehaným vajíčkem nebo zbylým bílkem. Pečte na 170 °C asi 25 min, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V průběhu příp. potírejte znovu, pokud je to potřeba.
- Před tím, než se do jidáše zakousnete, potřete jej rozehřátým máslem a medem. Těsto není moc sladké, tak máslo i med můžete s chutí přidat.
Podívejte se na můj web Češka z Česka
A nechte si připomenout něco, co už možná víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli.