BLOG Češka z Češka: 3 luxusní moučníky s tvarohem, které musíte ochutnat
Receptů s tvarohem je v české kuchyni celá řada. Vybrala jsem pro vás 3 jednoduché recepty, které jsou v naší rodině oblíbené, a které peču opravdu často napříč celým rokem. Hotové jsou za chvilku a snědené taky.
Češka z Česka
Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
Tvarohová buchta s jablky
Ingredience:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 100 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 4 velká jablka
- skořice podle chuti
Postup:
- V míse utřete tvaroh s moučkovým cukrem, změklým máslem a vejci.
- Vmíchejte přes sítko prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici.
- Přidejte oloupaná a na kostičky nakrájená jablka.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 170 °C asi 30 min.
Tvarohová bábovka
- Ingredience:
- 250 g tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 130 g cukru krupice
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 vejce
- citronové kůra z 1 jednoho bio citronu
- rozinky
- rum na namočení rozinek
- sůl
Postup:
- Rozinky nejprve propláchněte vlažnou vodou. Rozinky pak ponořte do rumu (stačí trochu, ať v něm zbytečně neplavou) klidně i na několik hodin mimo lednici, ať jsou pěkně nasáklé.
- Do velké mísy přidejte vlažné máslo, cukr, kůru z citronu a špetku soli. Důkladně promíchejte a přidejte vejce, tvarohy a rozinky i s rumem, ve kterém byly namočené.
- Do mísy k tekutým ingrediencím přidejte prosátou mouku a kypřící prášek. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a pamatujete - trpělivost se vyplácí.
- Důkladně promíchané těsto nalijte do vymazané bábovkové formy vysypané hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem, aby bábovka šla dobře vyklopit. Pečte cca 30 min na 220 °C a dalších 15 min na 150 °C.
Tvarohová buchta
Ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček kypřicícho prášku
- máslo na vymazání + hoblinky na krustu
Na náplň:
- 750 g měkkého tvarohu
- 100 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 500 ml mléka
- rozinky dle chuti
Postup:
- Mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Dva hrnky směsi nasypte na máslem vymazaný plech.Zvlášť v misce utřete tvarohy s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci a mlékem.
- Směs vylijte na sypké těsto na plechu a posypte jej rozinkami, které předtím probláchnete.
- Na tvaroh nasypte zbytek sypké směsi a dejte na něj pár hoblinek másla. Pečte v troubě asi 20 - 30 min na 180 °C, dokud se nezačne těsto oddělovat od stran plechu.
Zajímají vás další české recepty? Podívejte se na můj blog Češka z Česka