reklama

BLOG Češka z Češka: 3 luxusní moučníky s tvarohem, které musíte ochutnat

Receptů s tvarohem je v české kuchyni celá řada. Vybrala jsem pro vás 3 jednoduché recepty, které jsou v naší rodině oblíbené, a které peču opravdu často napříč celým rokem. Hotové jsou za chvilku a snědené taky.

Foto: Češka z Česka
Češka z Česka

Češka z Česka

Jana tvoří blog Češka z Češka (https://www.ceskazceska.cz), ve kterém najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v České republice, lokální suroviny, využití kuchyňských známých i divokých bylinek, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska. Nechte si připomenout něco z české kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

Tvarohová buchta s jablky

Ingredience:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 100 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 velká jablka
  • skořice podle chuti

Postup:

  1. V míse utřete tvaroh s moučkovým cukrem, změklým máslem a vejci.
  2. Vmíchejte přes sítko prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici.
  3. Přidejte oloupaná a na kostičky nakrájená jablka.
  4. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 170 °C asi 30 min.

Tvarohová bábovka

  • Ingredience:
  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 130 g cukru krupice
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • citronové kůra z 1 jednoho bio citronu
  • rozinky
  • rum na namočení rozinek
  • sůl

  Postup:

  1. Rozinky nejprve propláchněte vlažnou vodou. Rozinky pak ponořte do rumu (stačí trochu, ať v něm zbytečně neplavou) klidně i na několik hodin mimo lednici, ať jsou pěkně nasáklé.
  2. Do velké mísy přidejte vlažné máslo, cukr, kůru z citronu a špetku soli. Důkladně promíchejte a přidejte vejce, tvarohy a rozinky i s rumem, ve kterém byly namočené.
  3. Do mísy k tekutým ingrediencím přidejte prosátou mouku a kypřící prášek. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a pamatujete - trpělivost se vyplácí.
  4. Důkladně promíchané těsto nalijte do vymazané bábovkové formy vysypané hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem, aby bábovka šla dobře vyklopit. Pečte cca 30 min na 220 °C a dalších 15 min na 150 °C.

 


Tvarohová buchta

Ingredience:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček kypřicícho prášku 
  • máslo na vymazání + hoblinky na krustu

Na náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 ml mléka
  • rozinky dle chuti

Postup:

  1. Mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Dva hrnky směsi nasypte na máslem vymazaný plech.Zvlášť v misce utřete tvarohy s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci a mlékem.
  2. Směs vylijte na sypké těsto na plechu a posypte jej rozinkami, které předtím probláchnete.
  3. Na tvaroh nasypte zbytek sypké směsi a dejte na něj pár hoblinek másla. Pečte v troubě asi 20 - 30 min na 180 °C, dokud se nezačne těsto oddělovat od stran plechu.

Zajímají vás další české recepty? Podívejte se na můj blog Češka z Česka

reklama
reklama
reklama