Běžte se pást: Jezte květiny!
Je květen, a tak všude kolem nás všechno kvete, na louce i v zahradě. Běžte se pást! Chlorofyl, základní součást zelených rostlin, umí léčit!
Je květen, a tak všude kolem nás všechno kvete, na louce i v zahradě. Běžte se pást! Chlorofyl, základní součást zelených rostlin, umí léčit!
Chlorofyl se svým složením nápadně podobá hemoglobinu, červenému krevnímu barvivu. Jen s tím zásadním rozdílem, že v centru molekuly hemoglobinu je dvojmocné železo, kdežto v centru molekuly chlorofylu je dvojmocný hořčík.
V okamžiku, kdy dojde k zahřátí chlorofylu, nebo pokud se ocitne v kyselém prostředí, rozkládá se. Z centra molekuly chlorofylu se uvolňuje hořčík a váže se na vodík. Tak tělo může získat tento stopový prvek ve formě, kterou je schopné skutečně využít.
Nedostatek hořčíku se u člověka projevuje bolestmi a křečemi v lýtkách, bolestmi hlavy, nervozitou a poruchami spánku.
Všestranné použití
Rostliny bohaté na chlorofyl se také úspěšně používají při léčbě chudokrevnosti a dokonce i leukémie.
Chlorofyl má i protiradiační, chemoprotektivní a preventivní antikarcinogenní účinky.
Při vnějším použití mohou aplikace roztoků s obsahem derivátů chlorofylu zase urychlit hojení hnisavých ran, čistí je a odstraňují zápach, a to i u nehojících se vředů a lézí, které vzdorovaly konvenční terapii.
Zabijáci vitamínů
Na trochu zeleného salátu jsme nemuseli čekat na jaro, ten je ve všech supermarketech k mání nepřetržitě.
Jenže i v tomto případě platí pravidlo : není zelenina jako zelenina. Čím čerstvější, tím lepší. Víte, že čím více uplyne času mezi sklizní a konzumací, tím více hodnotných látek se ztratí?
Tak například obsah vitamínu C v hlávkovém salátu skladovaném při pokojové teplotě se sníží během dvaceti čtyř hodin o 50% a s každým dnem dále klesá.
Dejte požadované množství salátu do kbelíku, nalijte vodu a pomocí rukou vymáchejte. Nádoba je velmi pružná, bez problémů její horní část zmáčkněte a přebytečnou vodu vylejte. Nyní je salát připraven k odstřeďování. Několikrát točíme dokola nádobou se salátem, přičemž zbytek vody a nečistot zůstanou nakonec na dně centrifugy pod drenážním sítkem.
Špenát, kapusta, mangold a listové saláty mohou v závislosti na světle a teplotě ztratit už během tří dnů všechen vitamín C i další důležité vitamíny a stopové prvky!
A tak než taková zelená hlávka doputuje na váš stůl, mnoho toho v ní nezbude. Zbytek můžeme pak zlikvidovat krájením kovovým nožem, nebo dokonce vařením. Například ze špenátu během vaření zmizí až 40 % draslíku a 30 % magnézia.
Vyražte na pampelišky!
Jaro nám ovšem dává jiné možnosti, jak si připravit zaručené čerstvou pochoutku, plnou chlorofylu a těch nejlepších látek pro naše zdraví. A nemusíte mít ani svůj vlastní záhonek.
Stačí najít někde v čisté přírodě například pampeliškové listy. Do salátu jsou chutnější vybělené, proto je-li to možné, zakryjeme rostliny před sběrem na několik dní krabicí nebo květináčem, aby na ně nešlo slunce. Nejlepší jsou ještě než vykvetou.
Již staří Řekové věděli, že pampeliška neboli smetanka je velmi léčivá bylina. V antice se šťáva (mléko) z pampelišek doporučovala jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži. Mlékem z pampelišky se léčily i záněty očí. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti.
Pampeliška obsahuje inzulin, pomáhá při cukrovce, čistí krev, pročišťuje žaludek a má dobrý vliv i na játra.
Chlofylová bomba č.1 z pampeliškového listí
K pampeliškovým listům přidejte různé druhy tvrdého sýra, mrkev, jarní cibulku, vlašské ořechy, papriku, bílý jogurt a bylinky dle chuti.
Vše smíchejte a podávejte s pečivem.
Chlorofylová bomba č.2 z mladých kopřiv
Do hrnce nalijte vodu a lehce ji osolte (výjimečně). Vložte propláchnuté kopřivové listy a nechte namočené více než dvě hodiny. Buď jednoduše listy okapejte, nakrájejte, vložte do mísy a zalijte zakysanou smetanou. Salát nakonec dochuťte citrónovou šťávou a zakapejte olivovým olejem.
Nebo přidejte ještě třeba rajčata, žlutou papriku, cibuli, česnek, olivový olej a ocet.
Pravidelně konzumovat a nesolit!
Všechny saláty promíchávejte s jarními listy, ochucujte citronem, olejem, smetanou, bílým jogurtem. Můžete doplnit ořechy nebo nasekanými vařenými vejci. Jako koření používejte např. česnek, cibuli, křen - kořen i listy, nať petržele, kerblíku, libečku, bazalky, kopru, máty, šťovíku apod. Ale nikdy NESOLTE! Ničí se tím cenné vitamíny.
Pravidelné podávání chlorofylu zvyšuje imunitu organizmu a pomáhá ničit viry a bakterie. Větší dávky chlorofylu napomáhají k rychlejšímu hojení kožních zánětů a zvyšují odolnost při nachlazení a dodávají energii svalovým buňkám, potažmo i našemu srdci.