reklama

Sbírám, co jde. Vše zelené má v sobě na jaře neuvěřitelnou sílu, říká bylinkářka

Říká se, že na každý neduh existuje na světě bylinka. Jak to je a proč jim začít důvěřovat? Na to jsem se ptala bylinkářky Moniky Poledníkové.

Foto: archiv PR

Monika Poledníková je  opravdová bylinková kouzelnice. O léčivkách ví snad úplně všechno a s vámi se podělí o zajímavé recepty i návod jaké rostlinky je dobré mít doma i jak je sbírat a sušit.

Moniko, mohla bych o vás říci, že jste taková "babka kořenářka", prostě žena v bylinách zběhlá, jak tomu bývalo za časů našich babiček?

Do babky kořenářky mám ještě daleko, pořád je co se učit. Pamatuji si, že moji prarodiče z vesnice, poznali i ten nejmenší plevel, co kde rostl. Po loukách chodím, rostliny sbírám, kořeny vyrývám. Učím své děti, jak kterou bylinku poznají a co je k čemu dobré. Milují sedmikrásky, ty jí pořád. Což je zrovna mimochodem bylina, která si poradí s úporným kašlem i mírným nachlazením. Vím, jak nasbírané rostliny usušit, zpracovat, uchovat. Moc ráda míchám bylinné směsi. Ať už na zdravotní obtíže nebo jen tak na chuť pro běžné pití. Když přijde kamarádka, že řeší zdravotní problém, jsem schopna po konzultaci s ní jí namíchat směs k uzdravení. A čekám na zpětnou vazbu. Téměř vždy je pozitivní, což mě moc těší. Ale ego stranou - není to rozhodně jen moje práce. Tu hlavní odvedou ony namíchané směsi. Každá z bylin je takovou malou chemickou laboratoří. A je nádherné vědět, že jejich síla je skutečná a opravdu fungují. Konzultace ale kombinuji i s výživovými doporučeními, aromaterapií - když je jí třeba a případně i koučinkem, chce-li klient řešit své problémy víc do hloubky nebo chce-li přijít na kloub obtížím či nasměrovat. Všechno dohromady pak funguje opravdu báječně.

Pracujete ve svém domově s bylinami každý den?

Dá se říci, že ano. Dětem vařím denně do školy vlastnoručně míchané čaje. Míchám je podle toho, jestli mají sloužit jen k pitnému režimu nebo potřebujeme-li řešit například únavu či začínající kašel. Třeba tuhle zimu nebyly děti vůbec nemocné, chřipkové epidemie se nám vyhýbají obloukem. Sama si vařím velký hrnek čaje na dopoledne k práci a můj muž je řidič z povolání, tak mu míchám bylinné směsi s sebou na cesty. Sestavila jsem dokonce celou řadu bylinných čajů, které byly určeny k prodeji. Měly velký úspěch a byly rychle pryč. Nyní sestavuji nové směsi a domlouvám s externí bylinářskou firmou jejich namíchání, připravují se etikety. Brzy budou opět k mání.

Pampelišková káva

Pampelišková káva

Co budete potřebovat: Hrst pampeliškových kořenů

Příprava:

  • Kořeny vykopeme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Necháme usušit.
  • Poté rozpálíme pánev a za stálého míchání pražíme do ztvrdnutí. Nesmí se přepražit.
  • Upražené kořeny pomeleme v mlýnku na kávu. Uložíme do uzavíratelné sklenice.
  • Pampeliškovou kávu připravíme tak, že 1 vrchovatou lžičku umletých kořenů zalijeme 200 ml horké vody. Případně ji můžeme připravit i přístroji na espresso.

K tomu pak hojně využívám aromaterapii. Náš domov je denně provoněný éterickými oleji, můj muž dostává směsi s sebou do kamionu. A pokud je potřeba řešit nějaký zdravotní problém, pak využívám éterické oleje jako přísadu do koupelí či k masážím. A teď se začínajícím jarem, se zase těším, až budu moci využívat čerstvých bylinek ze zahrádky - do pomazánek, domácích limonád nebo studených čajů.

Které bylinky by podle vás neměly v českých domácnostech chybět, myslíte, že je dobré si vytvořit takovou domácí bylinnou lékárnu?

Rozhodně to dobré je, a pokud se chceme vyhýbat chemii z lékárny, pak je dobré mít něco po ruce, po čem můžeme kdykoliv sáhnout. Pro tento účel je báječná aromaterapie. Na workshopech vysvětluji, jak s éterickými oleji pracovat, a které by nám rozhodně neměly doma chybět. Co se týče bylin, vždycky je dobré mít po ruce alespoň kvalitní sušené byliny, které můžeme v případě potřeby využít. U nás doma nechybí květ černého bezu (horečka, virózy), lipový květ (nachlazení, pocení), světlík (bolavé oči), vrbová kůra (horečka), šalvěj (bolest v krku), máta (bolest žaludku, nevolnost), meduňka a levandule (zklidnění, relaxace, spánek).

Blíží se jaro a byliny začínají vystrkovat růžky, které vy sama sbíráte jako první a na co je využíváte?

Jaro miluji, protože bylinky v tento čas mají naprosto neuvěřitelnou sílu. Sbíráme, co jde. Kopřivy, které využívám na čaj na pročištění těla po zimě. Sbírají se mladé kopřivy a úplně nejlépe pouze ty vrchní výhonky. Čaj se popíjí během celého dne a měl by zabrat zhruba 2/3 celého našeho pitného režimu. Takovou kúru si udělejte po dobu tří týdnů a budete překvapeni, jak se vaše tělo pročistí. To pocítíte. Pak rozhodně udělejte pauzu, není dobré pít kopřivu déle než 3 týdny až měsíc v kuse. Taky se už pomalu chystáme na medvědí česnek. Pokud na něj taky půjdete, sbírejte jej opravdu šetrně a opatrně. Je to skvělá bylina, ale čím víc se o ní mluví, tím více se drancují místa jejího výskytu. A to je škoda. Tím docílíme jen toho, že jej z přírody vyženeme. Objevil se už i popenec, sedmikrásky a pampeliškové listy. Ty jsou vynikající do salátů, miluji je v kombinaci s červenou řepou. A pak využívám i kořeny, které se sbírají velmi brzy na jaře. Třeba právě pampelišku na vynikající kávu.

Sedmikráskové kapary

Sedmikráskové kapary

Co budete potřebovat:

  • 1500 ml květů sedmikrásek (2 sklenice)
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 4 kuličky barevného pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • ¼-½ lžičky hořčičného semínka
  • trochu soli

Příprava:

  • Květy pečlivě omyjeme a usušíme. Ocet nalijeme do kastrolu, přidáme stejné množství vody a lžíci soli a povaříme asi 5 minut.
  • Dobře omyté sklenice se šroubovacími víčky propláchneme vroucí vodou a na dno rozložíme koření. Naplníme je poupaty sedmikrásek a zalijeme zchladlým nálevem.
  • Dobře uzavřeme víčko a postavíme do hrnce. Sklenice v hrnci zalijeme asi do tří čtvrtin jejich výšky vodou a sedmikrásky zavařujeme 12 minut.
  • Sklenice dáme na složenou utěrku, otočíme je víčkem dolů a necháme vychladnout. Uchováváme v chladu. Sedmikráskové kapary se skvěle hodí do salátu nebo na pizzu.

Poradíte nám jak sušit a skladovat nasbírané byliny?

Bylinky se suší ideálně ve stínu či polostínu na větraném místě. Lepší volbou je však využití služeb sušičky. Na trhu jich je mnoho a je z čeho vybírat. Pokud si ji půjdete koupit, volte takovou, kde jde nastavit i ta nejmenší teplota. Většinu bylin je ideální sušit maximálně do 40 stupňů. Co se uchování týče, raději zapomeňte na elegantní plátěné pytlíky. Mají je rádi moli a umí je velmi dobře vyhledávat. Nejlépe se mi osvědčily klasické velké zavařovací sklenice s hermetickým uzávěrem. A vždy si na sklenici napište, kdy jste bylinu nasbírali a sušili. Většinu z nich je totiž vhodné spotřebovat nejpozději do roka.  Postupem času totiž mizí účinné látky. Tvrdé části rostlin - jako je kůra nebo kořeny, vydrží déle.

Na vašem webu bylinkovymagazin.cz najdeme  mnoho zajímavých tipů, akcí i workshopů, který je pro vás osobně takovou srdcovkou?

Ten, kde se sejde parta stejně naladěných a skvělých lidí. Což tedy bývá naštěstí vždycky J . Těžko říct, který je srdcovkou. Ale za srdce mě vždycky chytne, když přijdou úplní laici dozvědět se něco nového o bylinách, aromaterapii či přírodní léčbě. Často to bývají i maminky, kterým hodně marodí děti a ony už neví, jak dál. Je krásné vidět, že lidé mají o tuto oblast zájem. Ptají se, všechno zkoumají, a pokud máme workshop výroby přírodní kosmetiky, pak je krásné vidět tu radost, když se naučí něco, co si doteď kupovali draze v obchodě a ještě s tím třeba nebyly tolik spokojené. Jsem šťastná, když můžu něco hezkého dál předat.

reklama
Doporučené recepty
    reklama