Domácímu chlebu se nic nevyrovná! Zkuste si ho upéct také...
Když se zakousnete do voňavého krajíce, zapomenete rázem na všechny delikatesy světa. A přitom není nic těžkého vykouzlit voňavý bochník, na který se bude těšit celá rodina. I na vašem stole se může objevit vlastnoručně upečený chléb.
Že si při všech povinnostech neumíte představit ještě zadělávat na chleba? A proč ne?! Ve skutečnosti je to mnohem snazší, než se zdá.
Výsledek v podobě dobrého krajíce mnohonásobně předčí vaše očekávání a vy už nebudete chtít na talíři žádný jiný.
Domácímu se nic nevyrovná
Největší předností domácího chleba je bezpochyby jeho chuť, která je přirozené bohatá a výrazná. V domácím chlebu navíc probíhá přirozený proces kvašení, takže obsahuje zdraví prospěšné organické kyseliny a také mnohem méně lepku. Díky kvašení mnohem déle vydrží, neplesniví a uchovává si víc minerálů a stopových prvků, které jsou pro tělo lépe vstřebatelné. Čím kvalitnější mouku použijete, tím více látek prospěšných pro organismus ve vlastnoručně upečeném chlebu najdete.
Přesně podle vaší chuti
Skvělé je, že "home made" pecen můžete nachystat přesně podle své chuti. Kdo má raději křupavější kůrku, víc si ho vypeče, kdo dává přednost světlejší, vytáhne ho z trouby o chvíli dříve. Můžete také zkoušet různé druhy mouky (žitnou, celozrnnou) nebo těsto vylepšit o zajímavé přísady, jako jsou oříšky, olivy nebo slunečnicová semínka. Pokaždé tak můžete vytvořit ze stejného základu naprosto odlišný druh chleba. V neposlední řadě se díky domácímu chlebu stanete naprosto soběstační. Už se vám nikdy nestane, že byste neměli co k snídani, protože jste včera zapomněli koupit pečivo. Stačí zadělat těsto a za pár minut může být čerstvý chleba na stole.
Chce to dobrý základ
Bez chlebového kvásku by u vás doma chleba nezavoněl. Kvas si můžete zkusit založit doma, což je maličko obtížnější a výsledek není jistý. Prodávají ho také některé pekárny, ale nejjednodušší je požádat někoho o darování kvásku například přes takzvanou Kváskovou mapu (http://pecempecen.cz).
Nutnou podmínkou chutného chleba jsou také kvalitní suroviny. Vždy je proto nejlepší připravit jej z bio ingrediencí, které pocházejí z ekologického zemědělství. Máte tak jistotu, že obilí, z něhož je bio mouka vyrobená, neobsahuje žádná rezidua pesticidů. Ekozemědělci totiž namísto postřiků a umělých hnojiv nebo geneticky modifikovaných organismů sází na osevní postup a přirozené hnojení hnojem či kompostem, čímž přispívají k ochraně naší půdy a nenarušují kvalitu vodních toků. Bioprodukty poznáte podle loga biolistu a biozebry.
Kváskový chleba podle kuchaře Huga Hromase:
- 1 kg mouky (hladká pšeničná bio mouka)
- 0,6 l vody
- kvas
- 30 g soli
Vše spojte dohromady bez hnětení tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu těsto kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s těstem zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200 °C.