K štíhlé postavě vám pomohou prospěšné bakterie. V jakých potravinách je hledat?
Zdravé střevní prostředí je zásadní pro zajištění živin z potravy, podílí se na správném fungování organismu, a dokáže ovlivnit dokonce i lidské myšlení. Proto jsou velkým tématem ve výživě probiotika a prebiotika. Jaký je mezi nimi rozdíl a z jakých potravin je čerpat?
K pochopení rozdílů mezi probiotiky a prebiotiky je nezbytné si nejprve objasnit pojem střevní mikrobiom. "Jde o společenství zhruba 350 trilionů mikrobiálních buněk, které žijí v našem trávicím traktu. Skoro všechny bakterie se soustřeďují v tlustém střevě, kde se živí nestrávenými zbytky potravy. Zasahují do řady imunitních funkcí, a významným způsobem tak ovlivňují náš zdravotní stav," vysvětluje funkci mikrobiomu Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.
Existuje až 500 různých kmenů mikrobiomu a jeho složení se mění v závislosti na výživě, stresu, době strávené spánkem, přítomnosti domácích mazlíčků či množství fyzické aktivity. "Je prokázané, že mikrobiomu, a tedy i našemu zdraví výrazně škodí průmyslově zpracované potraviny, které obsahují pouze malé množství vlákniny," upozorňuje Kudera. Kromě toho má na střevní mikrobiom negativní vliv nadužívání antibiotik, dlouhodobý stres nebo nadměrný příjem cukru a tuku.
Střevní bakterie ovlivňují i hubnutí
Podle klinické studie mikrobiální ekoložky Ruth E. Leyové je složení střevního mikrobiomu úzce spjaté s tělesnou hmotností neboli množstvím tuku v těle. Lidské zažívací ústrojí utvářejí především kmeny bakterií Bacteroidetes a Firmicutes. Kmen Bacteroidetes má větší zastoupení u štíhlejších lidí, u lidí s nadváhou až obezitou naopak převažuje kmen Firmicutes.
Složení mikrobiomu člověk přitom může ovlivnit životním stylem. Díky tomu se lze dopracovat ke zdraví prospěšné symbióze s mikroorganismy a tím i štíhlejší a zdravější postavě.
Imunita se tvoří ve střevech
Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) je probiotikum živá mikrobiální součást potraviny, která má při dostatečném příjmu příznivé účinky na zdraví konzumenta. Vysokým obsahem probiotik se vyznačují například fermentované produkty, jejichž konzumace přispívá k rovnováze střevní mikroflóry, podporuje trávicí systém a posiluje imunitu.
Kudera dodává, že až 70 procent imunity se tvoří ve střevech. "Proto potřebujeme vyživit přátelské bakterie například tím, že jim dodáme prostřednictvím kimchi salátu probiotika a zároveň i vlákninu," zmiňuje.
Cizrnový salát s kimchi
Ingredience:
200-300 g kimchi
½ kg uvařené cizrny
zralé avokádo
vlašské ořechy
medvědí česnek
koriandr
japonská sójová omáčka přírodně fermentovaná
sezamový olej
sezamová semínka
Postup:
Smíchejte cizrnu se skleničkou kimchi, přidejte na kostičky či plátky nakrájené avokádo a vlašské ořechy. Pokud máte k dispozici medvědí česnek, přihoďte ho do salátu spolu s nasekanými stonky koriandru. Dochuťte sójovou omáčkou, sezamovým olejem a posypte sezamovými semínky. Můžete zakápnout kimchi omáčkou.
Mikrobiom dokážeme přenastavit
Kromě zmiňovaného korejského salátu jsou na probiotika a vlákninu bohaté také další potraviny. Patří mezi ně kvalitní plnotučné jogurty, kefíry a kefírové mléko, acidofilní mléko, kysané podmáslí a výrobky s probiotickými kulturami, které jsou obvykle vhodné i pro osoby trpící laktózovou intolerancí.
Milovníky sýrů potěší, že probiotika najdou rovněž v ovčí brynze, ementálu, eidamu, čedaru, plísňových sýrech a obecně zrajících sýrech. "Z vlastních zkušeností jsem více nakloněný fermentované zelenině než sýrům nebo jiným mléčným výrobkům. Proto doporučuji kysané zelí, kvašené okurky či kvašenou zeleninu," doporučuje Kudera. Vyzdvihuje, že pravidelnou konzumací probiotického salátu dokážete přenastavit svůj mikrobiom.
Nezalekněte se trávicích potíží
Přenastavení mikrobiomu s sebou však může nést v několika prvních dnech mírné trávicí potíže, zejména plynatost. Lidé by se tak neměli zbytečně lekat, ale snažit se vytrvat. Nejdřív je potřeba, aby umřela kolonie, která tráví cukr, a nahradila ji kolonie, která je zvyklá trávit zeleninu a vlákninu. Délka přizpůsobení se odvíjí podle toho, jak se člověk stravoval předtím. Pokud dosud upřednostňoval spíš zdravou výživu, plynatost do týdne odezní.
Prebiotika defacto nejsou nic jiného než zdraví prospěšná vláknina. Nacházejí se například v luštěninách, ovesných vločkách, ovoci, jako jsou banány a bobulovité plody, nebo některých druzích zeleniny - především v chřestu, česneku, pórku a cibuli. Zajímavé přitom je, že zatímco lidský organismus nedokáže tento druh vlákniny strávit, střevní bakterie ano. Pokud jim tedy člověk tento typ vlákniny v hojné míře poskytuje, podpoří tím zdravé trávení a správnou funkci imunitního systému.