Dejte přednost místním medům před dováženými
Přírodní med je hutnější, a přestože se jeho konzistence mění podle způsobu výroby, stéká pomalu. Nerozlévá se jako sirup a má obvykle květinovou vůni. Proto je vždy lepší kupovat med místní produkce, protože tak si člověk může být jist, že to, co si koupil, je skutečně med.
V českých obchodech jsou ale k dostání i medy ze zahraničí, některé z nich velmi exotické chutě. "Chuťově velmi zajímavé medy jsou španělské, bulharské nebo chilské. Jestliže mají Češi rádi delikatesy ze zahraničí, mohou najít oblibu v medech avokádových nebo kaštanových, které u nás není možné vyprodukovat," uvedl před časem Milan Špaček, jednatel společnosti Medokomerc. Medy z Chile však putují přes půlku světa a jejich ekologická stopa je tak značná.
Podle Českého svazu včelařů se každý rok z Číny do EU doveze zhruba 80 tisíc tun medu, další tisíce tun pocházejí z Ukrajiny a Mexika. Důvodem nízkých nákladů za mimoevropský med je přidávání cukerného sirupu do výsledného produktu, který lze při celních kontrolách jen těžko odhalit. Čína rovněž používá jinou definici a metodologii pro produkci medu než Evropané.