reklama

Med je malý přírodní zázrak. Dokáže jej vůbec něco nahradit?

Včelí výrobky, jako je med, propolis nebo včelí vosk, jsou takové malé přírodní zázraky: pomáhají hojit rány nebo zlepšovat imunitu. Med je sladká přísada nejen v gastronomii, ale také v kosmetice. A na jeho základě se kontroluje třeba i kvalita ovzduší okolo pražského letiště. Dokáže jej vůbec něco nahradit? Projděte si zajímavosti o medu v naší grafice.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Každý Čech sní ročně průměrně necelé kilo medu, naše spotřeba za poslední roky klesla. Proti jiným zemím Evropské unie je přitom cena medu podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové podhodnocena. 

Med je sice kaloricky vydatnější než cukr, ale obsahuje řadu vitaminů, minerálů  a enzymů, které mají příznivý vliv na zdraví. Kromě antibakteriálních a antiseptických účinků přispívá ke zlepšení imunity. Není proto divu, že se používá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice. 

Medová kosmetika ale může být problematická pro alergiky a v posledních letech je velkým tématem taktéž kvalita medu přiváženého ze zahraničí. Přírodní med je hutnější, a přestože se jeho konzistence mění podle způsobu výroby, stéká pomalu. Nerozlévá se jako sirup a má obvykle květinovou vůni. Proto je vždy lepší kupovat med místní produkce, protože tak si člověk může být jist, že to, co si koupil, je skutečně med.

Podle Českého svazu včelařů se každý rok z Číny do EU doveze zhruba 80 tisíc tun medu, další tisíce tun pocházejí z Ukrajiny a Mexika. Důvodem nízkých nákladů za mimoevropský med je přidávání cukerného sirupu do výsledného produktu, který lze při celních kontrolách jen těžko odhalit. Čína rovněž používá jinou definici a metodologii pro produkci medu než Evropané. 

Podle včelaře Jiřího Bartoše je stovka za kilo medu málo, protože včelařům to stěží pokryje náklady na jeho výrobu. 

V Česku je podle posledních údajů evidováno 778 544 včelstev a 62 498 včelařů. "Nikde na světě není tato dvojkombinace čísel tak vysoká," upozornil začátkem roku Antonín Přidal z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. 

Podívejte se na další zajímavosti okolo medu a včelích výrobků. 

reklama
reklama
reklama