Červená: Pomalejší stárnutí a zdravé srdce
Červená barva obecně evokuje energii, vášeň, lásku a silné emoce. Je barvou intenzivních pocitů, a to na obou stranách - od lásky až po hněv či agresi.
- Červené potraviny (především rajčata) obsahují lykopen, drobné červené plody jako maliny, jahody či brusinky, ale i červené zelí nebo brambory s červenou slupkou zase anthokyany. Ty vykazují velmi silné antioxidační účinky.
- Účinné látky obsažené v červených potravinách působí proti stárnutí buněk, snižují hodnoty špatného cholesterolu a napínají vaziva - působí příznivě při léčbě artritidy. Mimo jiné snižují krevní tlak a příznivě působí na srdce a povzbuzují látkovou výměnu.
- Do červených plodů například patří:
Ředkvičky, červená paprika, rajčata, červená řepa, červené zelí, chilli papričky, rybíz, meloun, granátové jablko, růžový grep, jahody, maliny, třešně, brusinky, červené hroznové víno apod.